Прочитај ми чланак

ВАШИНГТОН У ПРОБЛЕМУ, КИНА ТРЉА РУКЕ Америка губи најважнијег савезника на Истоку

0

Јужна Кореја је добила новог председника. У питању је либерал Мун Јае-ин (64), који је својом првом изјавом након победе показао којим смером ће ићи нова јужнокорејска спољна политика.

Јае-ин је нагласио да ће ресетовати односе са Кином и потрудити се да они буду „најбољи у историји“, нарочито наког тензија и захлађења односа услед распоређивања америчког ракетног система ТХААД на тлу Јужне Кореје.

Мун је изборе добио „програмом помирења“, који ће се можда најмање допасти Сједињеним Државама. Овај 64-годишњи борац за људска права заменио је опозвану председницу Парк Геун-хје, смењену због корупционашког скандала.

Два трна у оку Беле куће

Мун Јае-ин жели да у потпуности промени приступ према Северној Кореји, не само у односу на претходну проамеричку власт, већ у дносу на вишедеценијску изолацију Пјонгјанга уз подршку САД и њених савезника, која се доласком Доналда Трампа на власт само додатно појачала, сматра „Дојче веле“.

Конзервативни ривали на изборима окушавали су да дискредитују јае-ина као „љубитеља Севера“, с обзиром да је као дете са родитељима избегао у Јужну Кореју. Међутим, бирачи нису насели.

Нови председник Јужне Кореје жели састанак са Ким Џонг-уном, али и покретање великодушног пакета помоћи сиромашном северном суседу, кроз пројект поновног отварања заједничке привредне зоне Каесонг, али и једног одмаралишта у Северној Кореји, што би Пјонгјангу доносило милионе долара годишње и утицало на коначно отопљење односа две земље, коју чини исти народ.

Ова политика нимало не одговара Вашингтону, који је један од највећих заговаралаца изолације Северне Кореје. Колико пре десетак дана, шеф америчке дипломатије Рекс Тилерсон позвао је целу међународну заједницу да обустави све дипломатске и економске везе са Северном Корејом.

Други део програма односи се на уклањање америчког ракетног система ТХААД, који је распоређен и активиран у Јужној Кореји. Овај систем представља главну тачку спотицања у односима Сеула и Пекинга, а уједно погоршава однос са Пјонгјангом. Мун Јае-ин има план да расформира систем и врати га Америци, а као образложење за такав потез истиче чињеницу да је 50 посто становника Јужне Кореје било портив инсталирања ТХААД-а.

Председник Кине Си Ђинпинг први је државник који је позвао Муна и срдачно му честитао победу. Током 40-минутног разговора, Ђинпинг је истакао важност денуклеаризације Корејског полуострва.

– То је главни и заједнички интерес Јужне Кореје и Кине. Наша зеља је и те како свесна незадовољства ПЕкинга због ракетног система. Председник Мун је већ изразио жељу за што хитнијим састанком са председником Ђинпингом, на којем ће се разговарати о том питању – истакао је Јон Јонг Чан, шеф прес-службе јужнокорејског Министарства спољних послова.

Јужна Кореја зарађује много новца од кинеских туриста, али и купаца технологије. Међутим, након постављања ракетног система новац је почео да стиже у осетно мањим количинама, а јужнокорејске компаније у Кини почеле су да се суочавајус а бројним тешкоћама, што је претило да додатно погорша односе комшијских земаља.

Уз дужно поштовање према савезништву са САД, Кина је далеко важнији партнер за Сеул, што говори и чињеница да је „џин са истока“ највећи трговински партнер Јужне Кореје, са невероватних 142 милијарде долара годишње, колико износи јужнокорејски извоз у Кину.

Долазак Мун Јае-ина на чело земље требало би да означи нову геополитичку еру Јужне Кореје. Питање је само како ће на то реаговати Доналд Трамп. Ако се по јутру дан познаје, неће бити задовољан.