Прочитај ми чланак

К0 МОЖЕ ЗАУСТАВИТИ астрономски амерички дуг?

0

По први пут у историји земље, само ове године САД морају дана камате плате преко 500 милијарди долара, највећим делом иностранству.

Предизборна реторика председника Доналда Трампа је многе уверила да већи део света Сједињеним Државама дугује велики новац. А то није тако, судећи према последњим подацима прикупљеним од стране финансијске институције Титле Макс.

Америчко задуживање и укупни савезни дуг се приближава бројци од 20 000 милијарди долара. Динамика раста у последњих осам година је била импресивна.

Барак Обама је стигао Овални кабинет 20. јануара 2009. године са савезним дугом који је износио 10 626 милијарди долара.

Када је његов други председнички мандат истекао 18. јануара 2017. године, дуг земље је био 19 961 милијарди, односно, Обама га је у тих 8 година готово удвостручио.

На крају његовог мандата у децембру 2016. финансијске обвеза савезне владе Сједињених Држава су биле:
Јавни дуг: 14 202 милијарди долара
Унутрашњи дуг државе: 5 395 милијарди
Укупно: 19 597 милијарди.

Међу земљама кредиторима америчког дуга се истичу Јапан и Кина. Американци се традиционално задужују у Пекингу, којем дугују 1 058 милијарди долара, али и Хонг Конгу 191, те Тајвану 189, тако да је Кина с три аутономна финансијска центра највећи амерички поверилац. Слиједи Јапан с 1 091 милијарди долара.

Ирска, Кајманска острва и Бразил су, такође, међу првих пет поверилаца.

Вашингтон сада захтијева новац од земаља попут Њемачке, те да остали у иностранству почну враћати дуг Америци. Но, не ради се о плаћању безбедности, како је тврдио Трамп, јер према процјенама објављеним у априлуу од стране Федералних Резерви Банке Ст. Луис, САД само на камате ове године морају платити више 500 милијарди долара, по први пут у америчкој историји.