Прочитај ми чланак

МАРКО БУРАЗОР ЗА СРБИН.ИНФО: Други пут је касно за први утисак

0

Марко Буразор је тренер, консултант, оснивач консултантске фирме Burazor Consalting Agency (BCAgency) и аутор књига из популарне пословне психологије, “Научите језик којим цео свет говори (Невербална комуникација на делу)“ и „Разлике међу културама( Невербална комуникација II)”. Дипломирао је и магистрирао на Економском факултету Универзитета у Београду.

Овог викенда, 6. маја одржаћете семинар под називом „Моћ говора тела-други пут је касно за први утисак“  у Дому омладине у Београду. Какав одзив очекујете?

Очекујем добар одзив јер је разлог за овај семинар и настао као нека врста позитивног притиска људи, који желе да дођу на један, да кажем већи семинар.

Консалтингом односно интервенцијом на одређени организацијски процес, помажете да се идентификује проблем и повећа ефикасност рада. Да ли једнако примењујете и остале моделе попут менторства, фацилитације и коучинга?

Пре свега сам пословни консултантат и са колегом Миодрагом у оквиру Пословних знања, примењујемо горе наведене моделе. Обучавамо запослене да постигну боље резултате,  највише кроз фацилитацију, а затим кроз менторство и коучинг на неком вишем нивоу.

Колико је битна организација времена, како у приватном животу тако и у пословном окружењу?

Недавно смо за једну страну компанију одржали серијал тренинга на тему „ Управљање временом“. Људи нису ни свесни колико им неког времена исцури, јер олако приступају радним задацима и једноставно не праве планове. Ни краткорочне ни дугорочне. Квалитетно управљање временом почиње оног момента кад се планови и активности запишу на папир.

Асертивност

Асертивност подразумева исказивање мисли, осећања и уверења на директан, искрен и социјално прихватљив начин уз уважавање права других људи.

Да ли је наш народ усвојио асертивност, свестан њеног значења на делу?

Самим тим што још немамо адекватан термин за превод асертивности, можемо закључити  колико је тај термин прихваћен.  Људи који улажу у себе и постижу врхунске резултате, свесни су тог термина,  док они којима би то највише требало, нису.

Објавили сте две књиге чија је тематика невербална комуникација. Колико је она битна, заправо, да ли нам више „говори“ од живе речи?

Као папагај понављам Махабријанових 93% комуникације је невербално, само 7% је вербално. Колико је битна невербална комуникација говори и чињеница да ниједан виц, шала, туга, односно емоција не може да се веродостојно изрази без невербалног.

Славица Мојсин

Први утисак је веома важан. Колико нам је времена потребно да га оформимо о некој личности јер је други пут касно за први утисак?

Први утисак формирамо свега неколико секунди колико траје поздрављање. На жалост због хало ефекта ми смо често под  утицајем тог првог  утиска. Нашао сам  једно истраживање, а Брајан Трејси је у Београду то и потврдио,  да  је 90% утиска под утицајем првог утиска.

Шта је за Вас срећа и који Вам је омиљени цитат којим се руководите у животу?

Волим један цитат Ингирд Бергман који гласи: ‚‚Људи су несрећни, зато што кад су срећни желе да буду још срећнији.’’

Тежим да уживам у малим стварима, јер оно што је најбоље углавном је бесплатно.