Прочитај ми чланак

ТРАМП НА БАЛКАНУ води Обамину политику

0

Мекејн, Рорабахер и сличномислећи неокони у Трамповој администрацији играју се ватром на Балкану.

Да би се обећања америчког председника Доналда Трампа узела за озбиљно, потребно је поверовати да ће САД престати са константним покушајима смењивања влада које им се не допадају и инсталирањем попустљивих режима кроз процесе „тематизованих“ или „обојених“ револуција. Док глобалистички интервенционисти и неоконзервативци настављају да крче себи пут у Трампову администрацију, америчка балканска политика под Трампом није много другачија од оне која се водила док је председник био Барак Обама.

Трамп је у председничкој кампањи критиковао Хилари Клинтон због блиских веза са хеџ-фондовима мултимилијардера Џорџа Сороша и због подршке интервенцијама чији циљ је била смена режима. Међутим, председник Трамп сада проводи „обојене револуције“ (којима диригује Сорош) у Македонији и Србији, земљама које имају пријатељске везе са Русијом. Штавише, уместо да „исуши мочвару“ Сорошевих оперативаца, Трамп је обезбедио да бивши Сорошев службеник Стивен Мнучин постане министар финансија (Secretary of Treasury). Трампов зет Џаред Кушнер, који поседује свенгалијевску моћ над Трампом, близак је организацијама које финансира Сорош.

Јавно, Сорош Трампа назива обмањивачем и потенцијалним диктатором. Приватно, оно што се тренутно догађа у Македонији и Србији је покушај Сороша, који ради са Централном обавештајном агенцијом (CIA) Мајка Помпеа, да свргне демократски изабране владе у обе земље и замени их са пронатовским глобалистичким марионетама САД и Европске уније. Трамп је оберучке настојао да ратификује чланство Црне Горе у НАТО и поред тога што парламентарна опозиција у земљи и многе од њених присталица и даље памте НАТО бомбардовање њихове земље 1999. године.

Балкански и светски сорошевски медији скројили су лажну причу о намери Русије да у Црној Гори организује пуч против бившег пронатовскиг премијера Мила Ђукановића. Сличне сорошевске лажне конструкције приказују антинатовске политичке партије у Македонији и Србији као агенте Москве. Трампова администрација, која није показала способност да разликује чињенице од измишљотина, прихватила је све ове теорије завере.

„ЧАРОБЊАК ИЗ ОЗА“

Актуелна CIA/Сорош дестабилизациона кампања не гађа само владе Македоније и Србије већ и Републике Српске. Напори CIA су, судећи према македонском листу Дневник, део ширег програма под називом „Чаробњак из Оза“. Операција се наводно режира из заједничке специјалне станице CIA и MI6 у Милану. Краткорочни циљ „Чаробњака из Оза“ је да се смене владе у Македонији, Србији и Републици Српској, које су пријатељски настројене према Русији.

CIA и Сорош желе да обезбеде свргавање македонске националистичке партије ВМРО-ДПМНЕ и њеног лидера, бившег премијера Николе Груевског – који је истеран из кабинета 2016. године, за време уличних демонстрација које су 2016. године финансирали Сорош и CIA – као и председника Ђорђа Иванова. Сорош има неколико својих следбеника у Скопљу који су спремни да од Иванова преузму председавање државом. На помолу је план којим би ВМРО-ДПМНЕ требало да буде протерана из македонске политике у истом маниру као што су амерички неокони уништили социјалистичку партију Баас у Ираку и проруску Партију региона у Украјини. ВМРО-ДПМНЕ је наследница антиотоманске политичке партије, која је такође носила назив ВМРО, из периода отоманске окупације Македоније.

Трампова администрација је формирала прећутни споразум са радикално исламистичком владом турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, којем је Трамп лично честитао покрадену победу на референдуму у Турској, након које је Ердоган буквално стекао диктаторска овлашћења. Трампов смењени Саветник за националну безбедност, пензионисани генерал-потпуковник Мајкл Флин, имао је контакте са Ердогановом владом, којој је понудио план за киднаповање протераног лидера турске опозиције Фетулаха Гулена и његово изручење из Пенсилваније у Турску, где би био суочен са извесном смртном казном.

Резултат савеза Трампа и Ердогана је охрабривање протурских албанских националиста да узму више власти у земљама попут Македоније. Ердоган се нада да ће појачати утицај албанских муслимана широм Балкана, у настојању да поново створи неку форму отоманског упоришта у Југоисточној Европи.

Присталице ВМРО-ДПМНЕ 27. априла провалиле су у македонски парламент, протестујући због избора етничког Албанца, представника албанске Демократске уније за уједињење (ДУИ). Око стотину демонстраната ВМРО-ДПМНЕ повређено је од стране полиције за субијање демонстрација. Албанска партија захтева да албански буде један од два званична језика у Македонији, што Македонци (као народ словенског порекла који говори македонским језиком) одбијају, јер Албанци представљају тек 15 одсто македонске популације.

КОДНИ НАЗИВ „КИШОБРАН“

Српски председник Александар Вучић, који је због поновне изборне победе суочен са уличним протестима налик на оне у Мекедонији, разуме шири заверенички план Сороша и Запада за подривање балканске стабилности. Иако је Вучић победио на изборима са 55 одсто гласова, Сорошеве групе тврде да је гласање било намештено и да су Вучић и његова Српска напредна странка покрали изборе. Као и у Македонији, Сорошеве групе, иза којих стоји CIA, захтевају да се СНС и Вучић повуку са власти.

Сорошеве групе сада покушавају да Вучића представе као другог Слободана Милошевића, што је иста врста тактике персонализоване демонизације коју је Сорош користио против руског председника Владимира Путина, мађарског премијера Виктора Орбана, француског председничког кандидата Марин ле Пен, венецуеланског председника Николаса Мадура и – пре него што је почео да следи линију неокона и глобалиста – Трампа. Кампање приказивања политичких лидера као „Хитлера“ и „геноцидних убица“ осмислила је CIA како би у садејству са Сорошем циљала не само Милошевића већ и Садама Хусеина, Муамера Гадафија и Башара eл Асада. Македонске власти су откриле да скорашње сукцесивне операције CIA за смене режима имају кодни назив – „Кишобран“.

Трамп сада рутински прозива Асада користећи типичну неоконску и сорошевску реторику, што се вероватно не допада превише првој дами Меланији Трамп, етничкој Словенки која је често с носталгијом говорила о својој родној бившој Југославији, првој постхладноратовској жртви неокона и Сороша.

Друга мета неокона, Сороша и Трампове Беле куће је лидер Републике Српске Милорад Додик, који се такође суочавао са протестима. Постоје захтеви из владе Федерације БиХ, којом доминирају муслимани, да Додик и његови Срби одустану од уставно гарантоване аутономије Републике Српске, почну да слушају наредбе из Сарајева и прекину везе са српском владом у Београду. Србија и Русија су стале у Додикову одбрану и упозориле Сарајево и његове господаре из ЕУ и НАТО да не покушавају да смање самоуправна овлашћења Републике Српске.

ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА „ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ“ ДАЛА ЈЕ CIA

Вучић је добро упознат са чињеницом да је шеф CIA Џон Бренан (пре него што је напустио позицију) у Тирани 7. децембра 2016. дао зелено светло за формирање Великe Албанијe, која би укључивала Републику Албанију, Косово, албанске регионе Македоније и албанске џепове у Црној Гори. То би вероватно означило крај Македоније, чији остаци би били подељени између Србије и Бугарске. Први корак операције Чаробњак из Оза је да се Македонија федерализује и да се промени име земље како би се умирила Грчка, која се противи његовом коришћењу пре него што Македонија буде апсорбована у ЕУ и НАТО.

Након федерализације биће покренут процес прикључивања већински албанских региона земље Косову. Велика Албанија би постала важан религијски, војни и политички савезник Ердоганове нове отоманске империје. План Сороша, CIA, NATO и ЕУ о стварању Велике Албаније сада има активну подршку Помпеа и неокона у Трамповој администрацији, укључујући и саветника за националну безбедност и некадашњег ученика генерала Дејвида Петреуса – генерал-потпуковника Х. Р. Мекмастера – и директора Националне обавештајне заједнице (National Intelligence; тело које надгледа рад свих 16 америчких обавештајних служби; прим. прев.) Дена Коутса.

Републикански посланик Дејна Рорабахер, председавајући америчког конгресног Комитета за Европу и Евроазију, већ је објаснио политику Трампове администрације према Македонији и стварању Велике Албаније. У фебруару је свом комитету поручио да би „Косовари… и Албанци у Македонији требало да постану део Косова, „док би остатак Македоније требало да припадне Бугарској и другим земљама“. Рорабахер је такође навео да би желео да промени границе на Балкану. Амерички сенатор Џон Мекејн, који показује психопатски презир према Русији, недавно је посетио Албанију, Србију, Црну Гору, Косово, Хрватску, Словенију и Босну и Херцеговину. Мекејн, Рорабахер и сличномислећи неокони у Трамповој администрацији играју се ватром на Балкану. Што је још опасније, Трамп је очигледно дао зелено светло за ту врсту наставка Обамине политике изазивања проблема.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ