Прочитај ми чланак

МИРЧИЋ Дрецун, људима извлачи новчанике, зове их на пиће али им не враћа новчанике

0

Милорад Дрецун, који је познат по томе што људима извлачи новчанике, па зове те људе да им плати пиће, али им не враћа новчаник, ће бити запамчен по томе што је као председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију колеги посланику, Миљану Дамјановићу (СРС) у расправи изрекао истовремено опомену и новчанога казнио, рекао је у Скупштини Србије, на седници Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, народни посланик СРС, Мирлорад Мирчић.

Повод за такву констатацију о посланику СНС-а, Дрецуну, Милорад Мирчић је нашао у чињеници да је у четвртак, 04. маја, на седници Одбора за Косово и Метохију новчано кажњен посланик СРС-а, Миљан Дамјановић.

Дамјановић је сакционисан заједно са још два опозициона посланика, Бошком Обрадовићем и Радославом Милојичићем са по 6.800 динара због опомена које су им изречене на седницама парламента и скупштинских одбора,.

Такву одлуку је донео Административни одбор Скупштине Србије на седници на којој се жустро полемисало о томе да ли су казне оправдане, а коју су напустили представници радикала и демократа.

Посланик СРС-а Миљан Дамјановић мораће да плати 6.800 динара због опомене која му је изречена на седници Одбора за Косово и Метохију, док ће Бошко Обрадовић из Двери и Радослав Милојичић из ДС казну платити због опомена изречених на седници парламента.

Чланови Административног одбора из СРС, ДЈБ и ДС данас су се успротивили кажњавању, а Милорад Мирчић и Александра Јерков су у знак протеста напустили седницу током расправе.

Полемисало се и о томе да ли је показивање фотографија у парламенту легитимно средство политичког изражавања, при чему су поменуте фотографије с протеста, фотографије на којима је министар Златибор Лончар са „земунцима“, а поменуте су и фотографије са скупа судија у Доњем Милановцу, на којем је храна „служена“ на телима голих жена.

Наводе опозиције да се у кажњавању примењују двоструки аршини одбацио је председник одбора Александар Мартиновић, истичући да је и сам био новчано кажњен због опомене која му је изречена.

Мартиновић је одбацио примедбе да посланик Марјан Ристичевић никад није кажње због тога што је показивао управо фотографије са скупа судија у Милановцу, приметивши да је он само показивао слике које су сачинили људи на семинару, а да људе који су припредили такав скуп треба да је срамота.

Он је негирао и да је заједно с Ристичевићем показиваи фотографије деце политичара с протеста, тврдећи да то нису деца већ пунолетни људи на протесту који није спонтан него политички.

Мартиновић је напоменуо и да се у актуелном, као и у прошлом скупштинском сазиву далеко мање изричу новчане казне посланицима, него што је то било од 2008. до 2012.

Како је Мирчић навео да је председник Одбора за КиМ Милован Дрецун изрекао опомену Дамјановићу због повишеног тона, а Јерков да је Радојчић кажњен због изношена политичког ставе. Мартиновић је навео да се опомене изричу у сладу са Пословником који је донет још у време када је на власти била ДС, те да је Дамјановић кажњен не због висине тона, него због непримереног понашања према председнику Одбора Дрецуну коме је рекао „прекини“.

Радојичић је кажњен због вређања министра здравља Златибора Лончара, навео је Мартиновић који је затим из стенографских белешки прочитао да је Радојчић на седници рекао да су „амандмани сувише озбиљни да би се о њима расправљало са човеком који је друговао са убицама Зорана Ђинђића“.љу