Прочитај ми чланак

Заједничка вежба српских и америчких војника

0

Припадници инжињеријских снага Војске Србије за мултинационалне операције и инжињерци Европске команде војске САД данас су успешно реализовали заједничку обуку на полигону „Боровац” и стрелишту „Вртогош“

Припадници инжињеријских снага Војске Србије за мултинационалне операције и инжињерци Европске команде војске САД данас су успешно реализовали заједничку обуку на полигону „Боровац” и стрелишту „Вртогош“, чији је циљ оспособљеност наших војника на оруђима које ће добити као донацију.

Вежби на два полигона Војске Србије су присуствовали бригадни генерал Душко Жарковић, начелник Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије и пуковник Даглас Фахерти, изасланик одбране САД у Србији.

У првој фази реализовано је инжињеријко-геодетско извиђање деонице пута, а у другој фази, на основу добијених података и израђене пројектне документације, настављено је са реконструкцијом пута. Поред тога, израђена је једнозидна једноспратна конструкција моста „Бејли“ дужине 12 метара, која је касније постављена преко суве препреке.

На основу Плана билатерарне војне сарадње за 2017. годину, припадници инжињеријске чете 3. бригаде Копнене војске декларисане за учешће у мултинационалним операцијама, реализују заједничку обуку са припадницима инжињеријског батаљона Европске Команде Оружаних снага САД, на полигону „Боровац” у близини базе „Југ” и стрелишту „Вртогош”, у времену од 7. до 28. априла 2017. године. На обуци укупно учествује 29 припадника Војске Србије и 19 припадника Инжињеријског батаљона војске САД.

– Заједничка обука представља наставак сарадње инжињеријских јединица Војске Србије и Инжињеријског батаљона Оружаних снага САД започете у току прошле године, чији је основни циљ унапређење кључних способности инжињеријске чете и стицање искуства при раду у међународном војном окружењу.

Такође, циљ заједничке активности јесте и додатна обука припадника инжињеријске чете Војске Србије на америчким инжињеријским средствима, која треба да буду предмет донације америчке стране до краја 2017. године. Ради се о пет инжињеријских машина и два моторна возила самоистоваривача.

Током активности обострано је констатовано да је циљ заједничке обуке остварен у потпуности, односно да су инжињерци Војске Србије оспособљени за руковање инжињеријским машинама из састава Европске команде Оружаних снага САД, да су унапређене кључне способности чете, као и да ће искуство стечено при раду у међународном војном окружењу имати позитиван утицај на развој пројектованих способности инжињеријске чете у целини – наведено је из Команде Војске Србије.

У мају 2017. године планиран је наставак заједничке обуке, тј. упућивање дела припадника декларисане инжињеријске чете Војске Србије у Републику Немачку, где је стациониран инжињеријски батаљон из састава Европске команде војске САД.