Прочитај ми чланак

ЗАВЕТНИЦИ Министарству просвете: „Деца Србије нису заморчићи!“

0

Српски сабор Заветници позива Министарство просвете да одбаци Приручник који је предложила самозвана „Група за заштиту од насиља и дискриминације“, а који је намењен предшколским, основним и средњешколским установама.

Српски сабор Заветници позива Министарство просвете да одбаци Приручник који је предложила самозвана „Група за заштиту од насиља и дискриминације“, а који је намењен предшколским, основним и средњешколским установама.

Поменути приручник који има експлицитни порнографски садржај припремљен је у одсуству било какве стручне дебате и законски обавезне јавне расправе. У његовој изради учествовали су искључиво представници појединих невладиних организација и медија, као што су Лабрис, Жене у црном, Реконструкција женски фонд, ТВ Б92, Пешчаник и други.

На списку финансијера ових НВО налазе се Фонда за отворено друштво, Балканског фонда за локалне иницијативе и холандске организације за промоцију ЛГБТ вредности.

Упозоравамо да је сврха поменутих наставних мера покушај наметања џендер идеологије. Под плаштом борбе против насиља, које свакако постоји у друштву, врши се психолошка индоктринација и прерана сексуализација наше деце. Кроз такве наставне мере намећу сенобрасци понашања који нису својствени нашој традицији и обичајима.

Неприхватљиво је да се без икаквих стручних анализа, на слепо преузимају искуства из појединих западних земаља у којима је поменута наметнута идеолошка едукација озбиљно нарушила традиционалне породичне односе и прети да уништи породицу као основну ћелију друштва. Преузимање западних модела ради додворавања ЕУ је апсолутно погрешно ако узмемо у обзир чињеницу да они нису допринели смањењу насиља. Напротив, искуства тих земаља показују да је ова врста едукације резултирала порастом сексуалног насиља.

Позивамо Министарство просвете да се не поиграва са свешћу наших најмлађих и будућношћу Србије и да одбаци овај пакет којим се без икаквог законског основа мења национална стратегија образовања.

Захтевамо од надлежних државних органа да методе превенције од насиља над малолетним лицима припреме и спроведу на адекватан начин тако што ће сачинити мере и програме који су направљени у складу са нашим традиционалним и културним вредностима, прилагођени потребама наше деце и уз обавезно учешће стручне јавности.

Истичемо да су према свим релевантним истраживањима наша деца емоционално стабилнија у односу на децу која живе у Немачкој и англосаксонским земљама управо из разлога, јер још нису прошла кроз систем који се сада уводи на мала врата помоћу шаролике мреже НВО сектора у земљи. Сматрамо да Србија треба да буде и послужи као пример очувања породице која опстаје упркос чињеници да годинама трпи страшне ударе.

Србија не сме бити полигон за експериментисање над децом и младима!