Прочитај ми чланак

ПОЛИЦИЈА О ИСТРАЗИ ФОНДАЦИЈЕ: Лаж је да чешљамо Драгицу Николић!

0

Ни СБПОК нити неке друге јединице у оквиру нашег система не истражују пословање Фондације Драгице Николић, кажу у МУП.

Министарство унутрашњих послова негирало је јуче медијске наводе да инспектори СБПОК истражује евентуалне малверазције у Фондацији Драгице Николић, супруге одлазећег председника Србије!

Поједини медији објавили су да полиција проверава и чешља све донаторе, уплате и исплате у фондацији прве даме, и да постоји сумња да је у приватним џеповима завршило око пола милиона евра.

Све по слову закона

– Ни припадници Службе за борбу против организованог криминала нити било које друге организационе јединице МУП Србије не спроводе истрагу у вези с провером пословања Фондације Драгице Николић – наводи се у саопштењу.

И прва дама се јуче огласила отвореним писмом на Фејсбуку.

– Ни полиција ни било који други државни орган НИКАДА није „упао“ у фондацију ради истраге и никада нам није забрањено располагање средствима. Наш рад је у потпуности усклађен са законом, а списак донатора је пре више месеци достављен Агенцији за борбу против корупције на њен захтев, иако тај захтев није био у складу са законом. Нажалост, Агенција се никада није огласила извештајем у којем би оценила да ли је у раду наше фондације било коруптивних радњи.

У писму фондације прве даме још се наводи да је свака прикупљена донација прокњижена и да су до сада уложили више од 1.200.000.000 динара у Србију.

Из Агенције за борбу против корупције су пак поручили да је тачно да истражују по пријави:

Агенција проверава

– У представци која је поднета указано је на постојање сумње на корупцију приликом давања донација фондацији. Агенција се обратила и НБС, Управи за трезор и заједничке послове, од којих су тражени подаци о томе која су правна и физичка лица вршила уплате и да ли су корисници јавних средстава буџета Републике вршили пренос средстава фондацији. По окончању поступка Агенција ће обавестити јавност о резултатима истраге.

Отворено Николић о оптужбама
ДРАГИЦА И ЈА НИСМО ЛОПОВИ

Томислав Николић, председник Србије, у изјави за Курир каже да он и његова супруга нису лопови, реагујући на написе у медијима да је СБПОК упао у Фондацију Драгице Николић.

Још увек актуелни председник Србије одбацује оптужбе и каже да његова супруга никада не би ризиковала свој, као и његов углед, нити своју слободу.

– Нисмо лопови. Фондацију нисмо основали да бисмо крали новац који смо сами обезбедили. Зар би моја супруга, као оснивач фондације која је највише поклонила Србији, ризиковала и свој и мој углед и своју слободу? – каже Николић у разговору за наш лист и додаје:

– Ово делује као да неко жели да страни донатори одустану од помагања фондацији зато што се о њој лоше говори у Србији.