Прочитај ми чланак

ВЕЛИКИ КРАХ: Westinghouse Electric – крах америчке атомске маште

0

Почетак процедуре банкротства који је најавила пре пар дана америчка компанија Westinghouse Electric, представља прво конкретно сведочанство глобалних промена на светским енергетским тржиштима, са новом америчком администрацијом. И те промене најављују озбиљне потресе не само економског, него и геополитичког карактера.

Да би се боље схватио значај банкротства компаније Westinghouse Electric за светску енергетику, треба подсетити да је њен прародитељ – корпорација Westinghouse Electric Corporation – била основана још 1886. године. Компанија Westinghouse је изградила први у свету нуклеарни реактор пре 60 година, а у овом тренутку производи отприлике 10% комплетне електричне енергије у свету. У њеном саставу, под паролом «Westinghouse доноси бољитак животу» ради отприлике 12 хиљада људи у 19 земаља. У Европи, на Блиском истоку и у Африци, енергетски блокови и технологија Westinghouse се примењује на више од половине нуклеарних електрана које функционишу у тим деловима света.

Од европских држава, као приоритетне за компанију су Белгија, Финска, Француска, Словенија, Шпанија, велика Британија, Шведска, Швајцарска. Но, посебан интерес „у перспективи“ компанија традиционално показује према земљама централне и источне Европе, као и Украјине – где се у торбама са њеним пројектима указује, како на испоруку нуклеарног горива за нуклеарне електране, тако и на изградњу нових нуклеарних електрана. Поред тога, у овом тренутку је компанија Westinghouse Electric започела изградњу четири нуклеарна реактора у САД. [http://www.westinghousenuclear.com/About/Regional-Operations/EMEA]

Но, то је предња страна, лице „америчке нуклеарне маште“. А на њеном наличју су – озбиљни финансијски проблеми, којима се мора плаћати због економског и геополитичког експанзионизма. Према стању из 2016. године, неизмирене на време обавезе компаније износиле су 9,8 милијарди долара. А што је најважније – „материнска“ компанија Westinghouse је јапански гигант Toshiba, чија је пословна делатност и без тога подрована низом корупционашких скандала унутар сопствене земље. Савет директора корпорације Toshiba је већ одобрио одлуку о предаји захтева за банкротством своје америчке секције у виду Westinghouse.

Нарастање противуречности између САД и Јапана је прва озбиљна геополитичка последица банкротства Westinghouse. Јер за јапанску компанију то представља озбиљан удар на имиџ и пословност. Генерални директор компаније Toshiba, Сатоши Цунукава, већ је изјавио да је то „за нас де-факто, одустајање од иностраног нуклеарног бизниса“. А Том Фенинг, генерални директор компаније Southern Co. (Атланта) – којој припадају два од четири реактора у САД, које гради компанија Westinghouse, – отворено је назвао ситуацију «међународним политичким питањем».

Банкротство Westinghouse је постало «одлично искуство» поводом обећања о отварању нових радних места у САД, која су заједнички најавили премијер Јапана Синдзо Абе и председник САД Доналд Трамп, на самиту одржаном у фебруару, – саркастично је дао опаску Том Фенинг, да би потом конкретно изјавио: сада је «на карту» стављено отварање 5 хиљада радних места на два реактора у Џорџији. И та радна места могу бити изгубљена уколико Toshiba не преузме на себе трошкове за дугове своје несолидне компаније кћерке». У овом тренутку рокови за завршетак изградње реактора у Џорџији су 2019 и 2020. година, што већ представља заостатак од три године у односу на првобитни рок.

Том Фенинг је већ одржао разговоре на вишим ступњевима америчке власти, између осталог са потпредседником Мајком Пенсом, министром трговине Улибуром Росом и министром енергетике Риком Перијем. Он се постарао да својим саговорницима пренесе следећу једноставну мисао: «Компанија Westinghouse је прогласила банкротство, а то већ може имати последице за националну безбедност». Том Фенинг користи репутацију администрације Трампа ради заштите радних места у САД и заузима оштру позицију чак и према својим савезницима – изјавио је с тим у вези стручњак Центра за глобалну енергетску политику у Колумбијском универзитету Ричард Њефју. [http://www.vestifinance.ru/articles/83304]

Руководство КомпанијеToshiba, са своје стране уопште није одушевљено чињеницом да треба да плаћа рачуне за Westinghouse. Њени сопствени губици у завршеној финансијској години већ износе 9 милијарди долара, због увећања трошкова за америчке пројекте. Плус што сада „висе“ још два реактора у САД, које гради Westinghouse у Јужној Каролини за компанију Southern and Scana Corp. Та компанија је већ изјавила да може финансирати наставак изградње реактора током месец дана, после чега је спремна да питање подигне на међународни ниво у облику међудржавних односа између САД и Јапана.

Међутим, раст напетости у америчко-јапанским односима – само је један од геополитичких аспеката краха Westinghouse. Још важније је предстојеће „преформатирање“ европског енергетског тржишта. И главни губитник овде ће бити руководство Украјине.

Не тако давно, него 2014. године, власти у Кијеву и компанија Westinghouse су се договорили око испорука америчког нуклеарног горива на неколико блокова украјинских нуклеарних електрана, до 2020. године. А већ у августу 2016. године Украјина се договорила са америчком компанијом око увећања испорука, као и око изградње фабрике за производњу горива у самој Украјини. [http://www.vestifinance.ru/articles/83116]

То је било могуће захваљујући коришћењу украјинског сукоба који је испровоцирао сами Запад и играња на карту „руске претње“. Према садашњим оценама, управо украјински пројекат, који је између осталог потписан и због „истискивања“ Росатома, требало је да буде најамбициознији пројекат Westinghouse, који се користио свестраном подршком претходне америчке администрације Барака Обаме.

Нове украјинске власти, са своје стране, затвориле су очи пред озбиљним проблемима са атомском безбедношћу, који су пратили пројекте Westinghouse – посебно на дихерметизацију која се периодично одиграва на елементима који ослобађају топлоту. Још је током 2012. године руководство атомског одсека Украјине званично забранило коришћење горива Westinghouse до завршетка истраге по питању недостатака ових топлотних преносника америчке производње. Током испитивања изјаснило се да су та нарушавања изазвана конструктивним недостацима Westinghouse. Међутим, после државног удара из фебруара 2014. године, заборављене су критичке замерке према америчкој компанији. Штавише, нови шеф украјинске владе Арсениј Јацењук се лично консултовао са представницима Westinghouse о кадровским постављањима у ресорима који се баве питањима безбедности националне нуклеарне енергетике, како им више не би сметали у њиховим заједничким пројектима. [www.vestifinance.ru/articles/83243]

И ето, сада се главни покровитељ украјинске енергетике нашао пред банкротом. Истовремено и украјинска компанија „Енергоатом“ као главни оператор све четири украјинске нуклеарне електране, има озбиљних финансијских проблема. А те саме нуклеарне електроинсталације или су већ израубовале своје ресурсе, или су пред самим крајем своје експлоатације.

А све се одиграва у тренутку кад је управо нуклеарне енергетика кључни елемент украјинске енергетске безбедности. Према подацима за фебруар текуће године, улога нуклеарне енергије достигла је 62 процента – свакако и због кризе са испорукама угља из Донбаса. А такозвани „коефицијент искоришћења инсталиране снаге“ у нуклеарним електранама премашио је 91% – што сведочи о веома јаком оптерећењу нуклеарних енергетских блокова.

У таквим условима банкротство Westinghouse као кључног испоручиоца нуклеарног горива за украјинске нуклеарне електране може поставити Украјину на ивицу истинске енергетске катастрофе – посебно на фону блокаде Донбаса која се наставља.

Проблеми са коришћењем нуклеарног горива које испоручује компанија Westinghouse, појавили су се пре неколико година и у чешкој нуклеарној електрани «Темелин». Влада Чешке је чак донела одлуку да откаже од услуга овог добављача. Међутим, „евроатланска солидарност“ (да то тако назовемо!) се показала јачом и од поштовања нуклеарне безбедности – и сарадња је ускоро обновљена.

Познато је да је у плановима руководства компаније Westinghouse било и обезбеђење контроле над нуклеарном енергијом читавог региона централне и источне Европе, а такође и Балкана. У таквим условима пројекти у Словенији и Чешкој су представљали само одскочна даска за наредни „скок“ у Бугарску и републике бивше Југославије. А онда одједном, тајно постаје јавно: администрација Барака Обаме је практично омогућавала компанији финансијску подршку за њене геополитичке пројекте, а смена власти у Белој кући је оставила „америчку нуклеарну машту“ без средстава за опстанак.

И још једна карактеристична околност. Саопштење о банкротству компаније Westinghouse објављено је на фону промовисања пројекта који се реализује по линији „Росатома“. Руска компанија је посебно изјавила о намерама да формира групу међународних инвеститора за изградњу нуклеарне електране «Акују» у Турској – у коју могу ући турске, руске или арапске компаније. „Ми смо пред себе поставили задатак да у следећу годину уђемо са инвестицијским споразумом који до 49% може бити реализован финансирањем инвеститора“ – изјавио је с тим у вези генерални директор државне корпорације Андреј Лихачев. [http://www.vedomosti.ru/business/articles/2017/03/31/683491-rosatom-turtsiyu]

У насталој ситуацији, земљама централне и источне Европе предстоји да поново ревидирају сопствену политику у области енергетске безбедности. Акценат који је био стављен на Westinghouse, очигледно, није био оправдан.