Прочитај ми чланак

БЛУМБЕРГ ОБЈАВИО ИНДЕКС БЕДЕ: Србија у катастрофалној позицији, најгора у региону!

0

Према новом Блумберговом индексу беде, Србија је убедљиво најгора у региону, док је на Балкану у лошијој позицији једино Грчка.

Британска агенција Блумберг објавила је нову листу земаља рангираних премаИндексу беде за 2017. годину, на којој се Србија налази на 8. месту.

У блумберговом извештају наводи се како је прошла година била пуна политичких шокова, али и како би се заправо тек ове године требало видети на који ће они начин утицати на глобалну економију.

Индекс беде Блумберг рачуна на основу инфлације и степена незапослености.

Венецуела је трећу годину заредом водећа у Индексу, па су је њени политички и економски проблеми довели на прво место лествице најсиромашнијих земаља. На задњем је месту поново Тајланд, а то има везе с њиховим јединственим начином мерења незапослености.

Према том индексу, Србија је на 8. месту, док се Хрватска сместила на дванаесто, што је једно место више у односу на 2016. годину, кад је била на једанаестом месту.

Земља чији се индекс ове године највише погоршао је Пољска, која је са са 45. скочила на 28. место, а сличан тренд забележиле су и многе друге источноевропске земље као што су Румунија, Естонија, Летонија и Словачка.

Беда се продубила и у Мексику, који је скочио за са 38. на 31. место, али и у Великој Британији која је услед Брегзита погоршала своју позицију за два места.

Са друге стране, Норвешка, Перу и Кина забележиле су напредак, упркос паду цена сировина и нафте, од којих економије ових земаља зависе. Норвешка је направила позитван скок за чак 18 места, што је убедљиво највеће побољшање, док је одмах иза ње Перу који је свој пласман поправио за 13 места.

Ово су најсиромашније земље у 2017. према Блумбергу:

1. Венецуела
2. Јужноафричка Република
3. Аргентина
4. Грчка
5. Турска
6. Шпанија
7. Украјина
8. Србија
9. Бразил
10. Уругвај
11. Колумбија
12. Хрватска
13. Италија

Ово су најбогатије земље у 2017. према Блоомбергу:

1. Тајланд
2. Сингапур
3. Швајцарска
4. Јапан
5. Исланд
6. Тајван
7. Данска
8. Израел
9. Јужна Кореја
10. Хонг Конг
11. Малезија
12. Вијетнам