Прочитај ми чланак

НОВА РУСКА РАКЕТА – НОСАЧ за космодром „Морски старт“

0

Нова ракета-носач за космодром „Морски старт“ биће пројектована и предложена за коришћење Групе С7, уместо ракета „Зенит“ украјинског порекла које су коришћене раније украјинског порекла које су коришћене раније, рекао је директор РКК „Енергија“ Владимир Солнцев за Спутњик.

„Мислим да ћемо у наредне четири године бити у могућности да понудимо нову ракету С7 групацији. Пројекат већ постоји. Прва верзија ће користити постојећи мотор РД-171М из ракете ’Зенит‘, док ће следећа верзија користити мотор РД-0124. Није искључено да ће се и ракетни носачи типа ’Зенит‘ користити све до потпуног увођења нових ракета у оперативну употребу“, каже Солнцев.

Raketa_620x0

Одговарајући на питање каква судбина чека претходни пројекат и да ли ће он бити затворен због недостатка ракета „Зенит“, Солнцев је рекао да ће се трансформисати у руско-казахстанску кооперацију „Бајтерек“ уз употребу ракете-носача „Сункар“.

Лиценца Групи С7 даје право да учествује у међународној сарадњи у истраживању и коришћењу свемира у мирнодопске сврхе. Добијање лиценце, посебно, омогућава ангажовање у интеграцији аналитичког рада како би се осигурало лансирање свемирских бродова са космодрома Бајконур помоћу свемирског ракетног комплекса „Зенит М“.