Прочитај ми чланак

ДАЧИЋЕВА УЦЕНА ВУЧИЋУ: „Ти за председника Србије, ја за премијера“

0

Ивица Дачић лидер СПС који се показао као вешт политичар „лукавог“ моравског стила владања у политици пре више од годину дана јавно је саопштио да ће се кандидовати на председничким изборима 2017 године. Тиме Дачић jе ставио до знања СНС-у и Александру Вучићу своје намере и противљење да Томислав Николић буде поново кандидат СНС, али и шире коалиције са СПС-ом.

0

Ивица Дачић лидер СПС који се показао као вешт политичар „лукавог“ моравског стила владања у политици пре више од годину дана јавно је саопштио да ће се кандидовати на председничким изборима 2017 године. Тиме Дачић jе ставио до знања СНС-у и Александру Вучићу своје намере и противљење да Томислав Николић буде поново кандидат СНС, али и шире коалиције са СПС-ом.

Ивица Дачић као и значајн део СНС види у Алексадру Вучићу председнка Србије у првом кругу, а све остало је неизвесно, уз могућност расцепа коалиције и самосталног кандидовања Ивице Дачића на председничким изборима.Дачић као прагматичан политичар себе види као премијера -председника владе Србије по други пут, ако председник Србије буде Александар Вучић. Дачић пушта „пробне балоне“, јер зна да је у опцији да Томислав Николић буде кандидат СНС-а, ако би СПС желео да остане у коалицији морао би да подржи кандидата СНС-а, а то СПС не жели. Онда је у кризи и владајућа коалиција.

„Политичко позориште“ владајуће коалиције

Овде се игра политичка игра маневра који гласи “Ти си Вучићу председник Србије, а ја Ивица Дачић премијер“. Све остало води у кризу и распад коалиције која би ако се сада не распишу превремени избори довело до кризе владе и парламентарних избора до краја 2017 године.

tomislav kresovic o autoruДруга политичка опција је да Александар Вучић остане премијер и кандидује „свог човека“ који би могао поново да буде Томислав Николић или неко други и тако би СПС ушао у политички сукоб са СНС-ом. Управо због тога Потпредседник Владе и лидер СПС-а Ивица Дачић упутио је „позив“ који личи и на „уцену“ Александру Вучићу, да донесе рационалну одлуку о председничком кандидату владајуће коалиције која ће донети победу у првом кругу избора.

Дачић сматра да постоје сви услови за победу у првом кругу, ако председнички кандидат буде Александар Вучић. По Ивици Дачићу његова политичка судбина зависи од тога да ли ће Вучић бити председнички кандидат и додаје: „Једино кандидовање Александра Вучића обезбеђује сигурну победу у првом кругу.

Нећу да моја судбина зависи од нечијих нереалних амбиција. Вучић плус Дачић једнако је победа у првом кругу“. Лидер СПС-а нема много поверења и уважавања садашњег председника Србије и оснивача СНС-а Томислава Николића, и за њега Томислав Николић није прихватљива и добитничка коминација у првом кругу гласања.

Дачић напомиње “Овде није реч о емоцијама, реч је о политици. Нећу да моја судбина зависи од тога да ли неко има амбицију која није реална у овом тренутку. Тако се играо Милошевић, Тадић, надам се и сигуран сам да неће и Вучић”. Интересантно је да Ивица Дачић игра “на сигурно”, да би био део власти и то моћан део власти у Србији и предлаже да се Томислав Николић кандидује и без подршке СНС-а, али да ће СПС подржати Вучића и поставља политички “ултиматум” СНС-у и Вучићу. Тај “ултиматум” гласи: „Ако је кандидат Вучић, подржаћемо га, ако је неко други, ја сам кандидат за председника Србије, а онда ћемо видети ко ће кога подржати у другом кругу”.

“Дил” или “подела” Дачић-Вучић?

Овде се више не ради о политичкој стабилности у Србији и курсу рефоми, него о расподели политичке моћи и власти на на “макијавелистички” начин. СПС је у значајној политичкој кризи унутрашњих односа, кризи политчке генерације, полиитчког индентитата али и финансиксој кризи странке. Ивица Дачић игра и своју игру у странци и државној структури која му није најповољнија у овом часу. Ивица Дачић себе као бившег министра полиције, премијера ,министра спољних послова са одређеним сумњивим аферама и сарадницима сада види поново у статусу премијера , или најачег човека владе ако то буде нека друга личност, рецимо нестраначка или одабрана из врха СНС-а.

Очигледно је да Ивица Дачић не жели да види Томислава Николића и као председничког кандидата заједничке листе, а још мање као премијера већ да оде у “политчку пензију” или буде маргинализован. Политички гледано Ивица Дачић “уценује” СНС, и због тога би било најбоље да буду превремени избори, и да се тестира снага партиија. Ивица Дачић очигледно има нека обећања и подршку у вршењу власти у САД, ЕУ и Русије и жели да подигне своју политичку цену и рехабилтује своју странку која је у кризи. Можда иза свега што говори искусни политчар Ивица Дачић има и “блефа” али и могућег договора са Александром Вучићем да се “маргинализује” Томислав Николић па да делује као “фингирана” политичка провокација.