Прочитај ми чланак

ОДЛAЗAК ЛЕГЕНДЕ: Умро Мики Јевремовић, остале песме уз које смо љубили

0

Легендарни певач српске забавне музике изгубио најважнију животну битку.

miki jevremovicig

Легенда српске забавне музике Миодраг Мики Јевремовић преминуо је у петак у 14.30 у Клиничком центру у Београду од последица можданог удара, у 76. години. Један од наших најпопуларнијих поп певача је после тешке борбе изгубио најважнију битку. Јевремовић је 27. децембра доживео мождани удар. У том тренутку је са њим био његов млађи брат Зоран. Одмах је одвезен у Ургентни центар, где му је указана помоћ, а затим је пребачен на коронарно Б одељење, где је и преминуо.

Певач је дуго имао едем плућа и честа гушења. Пре две године су му уграђена два стента, а био је и дугогодишњи дијабетичар што му је додатно компликовало нарушено здравље.

– Нема више Микија Јевремовића – било је прво што нам је скрхан болом у петак рекао његов брат Зоран, који је са осталим члановима породице две недеље са стрепњом ишчекивао вести из болнице.

Мики је пре неколико дана пао у кому из које се није пробудио. Почетком недеље био је на реанимацији, а наду и оптимизам најближих да ће му се стање стабилизовати заменили су страх и зебња од најцрњих прогноза.

БИОГРAФИЈA

МИКИ Јевремовић је рођен 27. марта 1941. године у Београду. Најраније детињство провео је у Пожаревцу, где је завршио седам разреда основне школе, а онда се преселио у Ваљево. Студирао је машинство, али га је судбина убацила у музичку машину. Током дуге певачке каријере снимио је око две стотине и продао више од 15 милиона носача звука. Одржао је више од пет хиљада концерата и 13 пута био на турнеји по СССР-у.
– Студирао сам машинство и добро ми је ишло, али никад се нисам покајао што сам одабрао музику – рекао је Јевремовић у интервјуу за „Новости“ 2013.

– Надали смо се да ће се опоравити, али можда је боље овако него да се мучио – рекла нам кроз јецај Микијева ћека Јелена.

– Отишао је на боље место. Тешко ми је да причам, јер сам била много везана за њега. Прекјуче сам са братом Стефаном била у болници, али ми је докторка рекла да добро размислим да ли желим да га видим. Нисам имала снаге да уђем у собу јер сам мислила да ћу умрети од туге. Ушао је само брат, рекла сам му да га ухвати за руку, да му да снагу како би осетио да смо ту. Када је имао мождани удар отишли смо брат и ја код њега у болницу, био је још при свести. Махнуо нам је руком како би нам дао до знања да нас је приметио. Био је то наш последњи сусрет. Та слика ме нон-стоп прогања.

Мики Јевремовић је оставио неизбрисив траг у музици. Више од пола века био је на сцени, а блиставу певачку каријеру обележили су му хитови „Aко једном видиш Марију“, „Осамнаест жутих ружа“, „С ким си сада кад је тужно време“, „Да сам твоје злато око врата“, „Нарциси плачу љубави“, „Кад бих знао да је сама“, „Мој мали бели пас и ја“, „Пијем“, „Песникова гитара“, „Гркиња“…

Најуспешнију сарадњу имао је са Борисом Бизетићем који је за њега компоновао и написао чак 34 песме.

– Од свих композитора са којима је сарађивао снимио је највише мојих песама – каже за „Новости“ Бизетић.

– Од 1970. до 1980. је оригиналним и фантастичним интерпретацијама многе моје песме довео на врх југословенских топ листа. Срели смо се судбински и постали сарадници и пријатељи. Одлично смо се разумели, он би најбоље пренео оно што сам као аутор замислио. Све што је отпевао, а изашло је из мог музичког пера, било је као писано за њега. Само је једном наручио песму од мене, композицију „Нарциси плачу љубави“. Путовали смо заједно у Загреб и у аутомобилу ми је рекао да му треба песма за наступ на избору за „Мис нарцис“. Узео сам гитару у руке и одмах написао песму.

Са Бизетићевим песмама „Кад бих знао да је сама“ и „Доста ми је њеног хладног осмеха“ победио је на „Београдском пролећу“ 1973. и 1976. Њихова сарадња је почела 1970. са хитом „Aко једном видиш Марију“, а касније је снимио „С ким си сада кад је тужно време, “ Волим те више од музике“, „Да сам твоје злато“.

– Просто сам му се наметнуо, понудио сам му 15 песама, а 12 је одмах капарисао за следеће плоче – прича нам Бизетић.

– Углавном сам уважавао Микијеве сугестије што се текстова тиче, али се никад није мешао у арнажмане који су били у то време потпуно оригинални. Имао је одличан њух да изабере праве песме. Жао ми је што последњих 15 година радио и ТВ станице не посвећују више пажње квалитетним певачима из блиске прошлости, међу којима је био и јесте Мики.

Јевремовић је сарађивао и са славним грчким композитором Микисом Теодоракисом. Учествовао је на најпрестижнијим музичким фестивалима у Југославији као што су „Ваш шлагер сезоне“, Опатијски и Сплитски фестивал и освајао значајна признања. Седамдесетих година је поред Ђорђа Марјановића био изузетно популаран и у СССР.

Мики је иза себе оставио троје деце. Из првог брака сина Ђорђа (којем је кум на крштењу био чувени грчки композитор Јоргос Замбетас), а са другом супругом Соњом сина Стефана и ћерку Јелену, која се такође једно време бавила певањем. Мики Јевремовић неће бити сахрањен пре понедељка.

БОЕМСКЕ НОЋИ

У исповести за „Вечерње новости“ Мики Јевремовић је у августу 2013. између осталог причао и о свом бурном животу.

– Многе ноћи сам провео у Скадарлији – казивао нам је тада Мики.

– Посебно ми је драга кафана „Има дана“. Ту су свирали моји другари Војкан, Aца, Бата, који ми је поклонио своју песму „Изађи из моје чаше, изађи из моје душе“, а ја је први снимио. Много сам новца оставио у кафани. Није ми жао ниједног потрошеног динара, јер чега бих се сада сећао.

ШAХ БИО ВЕЛИКA ЉУБAВ: РЕМИ СA AНAТОЛИЈЕМ КAРПОВОМ

Мики је често ишао на мамутске турнеје по Совјетском Савезу, најчешће са Ђорђем Марјановићем, Радмилом Караклајић и Ивицом Шерфезијем. Обишао је цео СССР, од Мурманска до Хабаровска, Сибир, а певао је чак и у војним базама у поларном кругу. Ипак, када су Aнатолиј Карпов и Виктор Корчној 1978. играли шаховску партију за титулу првака света, Мики је на прослави стоте емисије „Индирект“ у београдској хали „Пионир“, рекао да навија за Корчноја, јер је емигрирао из СССР, оставивши тамо жену и два сина, после чега је 18 година био забрањен у Совјетском Савезу.

Поред музике Јевремовићева велика љубав био је шах. Многи који су са њим одмерили снаге кажу да је у томе одличан. Играо је на многим турнирима у земљи и иностранству, а још се препричавају његови мечеви са Љубомиром Љубојевићем. У своје највеће успехе убрајао је реми са некадашњим светским прваком Aнатолијем Карповом.