Прочитај ми чланак

„Ситуација на југу Србије је веома, веома тешка“

0

На југу Србије је ситуација веома, веома тешка, рекао је за Прву ТВ Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Србије.

13963265405873909624602659797419_v4_big
“Ванредна ситуација је проглашена на територији 11 општина, последње две су Владичин Хан и Трговиште, а ситуација је таква да смо у току викенда добијали захтеве за помоћ, углавном у гориву, а разматра се да се упути помоћ. Интервенције и евакуације трају даноноћно, до сада је више од 120 лица евакуисано“, рекао је Марић.

Према његовим речима, допрема се медицинска помоћ, храна и лекови, а како каже, за сада је ситуација у општинама на југу Србије “веома, веома тешка“.

“Тешко је на југу Србије, у Сјеници, Тутину и на Пештерској висоравни традиционално, по количини снега који пада. Покушаћемо да дотуримо још возила и механизације да бисмо помогли грађанима и то ће се наставити до четвртка“, истакао је Марић.

Општине Црна Трава и Трговиште су прогласиле ванредну ситуацију а то је претходно урађено и у Алексинцу, Блацу, Сјеници, Медвеђи, Власотинцу, Владичином Хану, Новој Вароши, Тутину, и Врању.

Начелник Управе за управљање ризиком Сектора МУП-а за ванредне ситуације Живко Бабовић, рекао је да тренутно пада слаб снег што ствара додатне проблеме у општинама у којима је уведена ванредна ситуација.

Он је рекао и да се ради, са изузетком града Врања, о малим и сиромашбним општинама које имају мале капацитете за чишћење путних праваца од снега и да им помажу републичка јавна предузећа, војска и припадници Сектора за ванредне ситуације.

Према његовим речима, ниске температуре очекују се и у наредна два до три дана, што представља додатни проблем, као стварање додатног леда на рекама.

На Дунаву, Сави и Тиси, као и војвођанским каналима, одлуком Министарства грађевине саобраћаја и инфраструктруе због леда и јаког ветра је забрањена пловидба.