Прочитај ми чланак

МУСЛИН: Смањимо мало доживљај!

0

Да је победа у недељу била пресудна, па да славимо данима. Далеко је Русија, тек смо на почетку пута - истиче селектор фудбалске репрезентације Србије.

ФОТО:  wikipedia/commons - Шуклин Евгений

Да је победа у недељу била пресудна, па да славимо данима. Далеко је Русија, тек смо на почетку пута – истиче селектор фудбалске репрезентације Србије.

Србији је требала фудбалска инфузија! У буквалном смислу те речи. Домаћа репрезентација је већ шест година на апаратима за преживљавање, а боље место за разговор са човеком који нас је пробудио из коме нисмо могли да замислимо. Селектор Србије Славољуб Муслин је, данас за “Новости”, уз прву јутарњу кафу говорио у кафеу симболичног имена: “Инфузија”. Листа се дневна штампа, два дана после победе над Аустријом и…

ИГРАЋЕ ОПЕТ СЕЛЕКЦИЈА ЛИГЕ

Такозвана Б репрезентација, састављена од играча из Суперлиге, која је поражена у Катару није прва и последња која ће обући дрес Србије.
– Не смемо да одустанемо од те идеје. Играчи из домаће лиге морају да имају такву врсту искуства. Ту акцију ћемо сигурно наставити у наредним месецима – најављује Муслин.

– Еуфорија! Права еуфорија… Видим код једног дела домаћих медија да је она мало и претерана, као што исто толики део медија зна да претера у критикама када репрезентација изгуби – каже Муслин.

На његову срећу и на срећу нове селекције Србије, Муслин засад није човек из те приче. Нема још пораз са А селекцијом, наравно ако се ту не рачуна онај туристички излет у Катар (0:3). Ипак, заједно гледамо табелу Д групе на путу ка Русији.

– Ма, далеко је Русија. Заиста нема потребе за еуфоријом. Ја сам више од оних који саветују да се смањи доживљај. Да је победа над Аустријом била нека од пресудних, па и да славимо дан или два. Али ми смо тек на почетку пута. Веома дугачког пута – додаје Муслин.

Тај пут се наставља 12. новембра у Кардифу против Велса. Нажалост, на том путу неће бити Александра Коларова, који је против Аустрије зарадио, најблаже речено, беспотребан други жути картон и суспензију.

– У Молдавији је на средини терена направио старт за жути картон, у Београду је, према строгој процени судије Ериксона, каснио са извођењем аута. У оба случаја му се све то десило на средини терена. Баш ми је жао. Али то су ствари с којима морамо да рачунамо у овим квалификацијама. Ти картони и не дај боже нека повреда… Коларов нам је донео велику стабилност у одбрани и то се видело и у Кишињеву и у Београду – каже Муслин.

У Кардифу неће бити Коларова, али се зато у тим враћа Немања Матић.

– Видим да ће Челси већ од следећег викенда почети да игра у новој формацији 3-5-2. Матићу ће можда требати мало времена да се привикне на овај наш систем 3-4-3. С нама је од маја одиграо само једно полувреме у Ужицу против Кипра, био је касније на неколико тренинга и верујем да ће се брзо уклопити у тактику коју форсирамо. Немања има огроман квалитет и много ће нам значити његово присуство – додаје Муслин.

Сат времена прође као “дланом о длан”… Од шанкера, преко конобара, комшија из Ускочке улице, па низ Кнез Михаилову до Теразија 3 и канцеларије селектора Србије, Муслин је најмање 20 пута изговорио реч: “Хвала”. Пре ње се бар 20 пута чуло: “Честитам, селекторе”! Србија је на инфузији и враћа јој се боја у лице.

ПРАТИМО ЉАЈИЋА

Адем Љајић је на скенеру Славољуба Муслина. Медијске спекулације о томе да ће селектор вратити у тим 25-годишњег везисту Торина можда већ за утакмицу у Велсу су засад само то: спекулације.

– Као и сваког другог играча који је потенцијални репрезентативац, мој стручни штаб и ја пратимо и Адема Љајића. Значи нам свака информација о његовом здрављу и форми, а углавном све те информације добијамо од његовог тренера Синише Михајловића. Чекамо његов пун опоравак после повреде и да заигра у стандардној форми. Видећемо… – каже Муслин.

АРНАУТОВИЋ “ПАКЛЕН” ИГРАЧ

Један од јачих утисака са меча против Аустрије на селектора Муслина је оставио офанзивни везиста Стоука МАрко Арнаутовић.

– “Паклен” играч. Види се колико је у игри, колико жели гол. Имао је и мотив да се докаже пред нашом публиком. Заиста ме пријатно изненадио његов наступ – признаје Муслин.