Прочитај ми чланак

САД траже Додикову главу

0

Тужилаштво БиХ упутило је позив на саслушање у својству осумњиченог Милораду Додику због референдума о Дану Републике Српске, што су подржале САД, а то је указало да је председник РС једини политичар у региону који се супротставља доминацији Запада, односно Вашингтона и Брисела.

Фотографија преузета са веб портала novosti.rs

Фотографија преузета са веб портала novosti.rs

Сарајево се показало немоћним да спречи изјашњавање народа РС и сада је Америка отворено иступила уместо бошњачких политичара који су још једном показали да су само марионета у њеним рукама, а Додик се не осврће на претње хапшењем и чак најављује нове референдуме о свим важним питањима за Српску укључујући и оно о уласку у НАТО.

– И томе ће претходити референдум у РС. Ако Бошњаци и Хрвати одлуче да приступе западној алијанси, ми ћемо гласати за „не“. Онда опет нема у НАТО – казао је Додик.

Гласало 70 одсто Срба

Додик рекао је да је на референдуму о Дану Српске, ако се од укупног броја одузму Бошњаци и Хрвати, гласало 70 одсто Срба.
– Задовољни смо са ових 55 одсто од укупног броја гласача. Зашто не би били када је и Црна Гора имала квоту од 55 одсто за независност и нико јој то није оспорио.

Да подсетимо, главни руски захтев преосталим војно неутралним балканским државама јесте да одрже референдум о том питању, а што није званично помињано после недавног састанка Додика и Владимира Путина у Москви. Тај захтев до сада су игнорисале Црна Гора и Македонија, а Србија се држи војне неутралности.

Сада је заменик портпарола Стејт департмента Марк Тонер саопштио је да САД осуђују „нелегалан референдум“ у РС, који је директно у супротности са одлуком Уставног суда БиХ о забрани изјашњавања. Он је изјавио да ће Америка подржати локалне институције које траже да руководство РС одговара за „подривање владавине права и опструкцију примене Дејтонског споразума“.

– Позивамо све стране у БиХ да се уздрже од даљих акција и реторике које воде ка поделама и да се усредсреде на преко потребне друштвене, политичке и економске реформе – навео је Тонер.

Добро дошли у Републику Српску

Додик је изјавио да на граничним прелазима неће бити уклоњене табле „Добро дошли у Републику Српску“ и заставе РС, а да није спорно да се поставе и заставе БиХ.
– Разумљиво је да институције БиХ поставе своју заставу, а оно што је Република Српска, ту ће увек бити српска застава – рекао је Додик.

Претходно се портпарол Европске комисије Маја Коцијанчич изјаснила о наводној нерегуларности референдума, за шта је Додик рекао да само доприноси дестабилизацији БиХ.

– Дан раније одржан је референдум у Мађарској о мигрантима. Зашто се не бави тиме? ЕУ је превише укључена у интервенционизам заједно са другим западним земљама и превршило је сваку меру њихово настојање да БиХ обликују како они желе. Ми смо своје рекли на референдуму јуче – закључио је председник Републике Српске Милорад Додик.