Прочитај ми чланак

КО ПРЕГЛЕДА ВОЗАЧЕ ГСП: Да ли ДЗ „Визим“ испуњава услове медицине рада?

0

Шаљу запослене на додатне лекарске прегледе јер не могу да донесу закључне оцене.

korupcija-i-mito

Из Министарства здравља су порталу sos-gsp.rs потврдили да ако ДЗ „Визим“ има решење за оцењивање радних способности не може да шаље у другу установу ради додатних лекарских прегледа, а то су овом порталу такође и потврдили здравствени инспектори.

Исто тако је порталу sos-gsp.rs речено, да ДЗ „Визим“ не може у размаку од неколико дана да донесе две различите оцене, а оправдање поготово да буде техничка грешка.

Недопустиво је да техничка грешка буде сама оцена радне способности, већ то може бити датум, број, 
слово и др.

У 2016.години, овај дом здравља је обавио око 1000 лекарских прегледа за ГСП, што би значило да 1000 оцена које је ова установа донела за наше Предузеће може бити техничка грешка ?

Оцене можете погледати ОВДЕ

Ова установа такође не обавља комплетне уговорене лекарске прегледе.

ДЗ „Визим“ се обавезао да ће вршити следеће:

– Преглед специјалисте медицине рада 
– Офтамолошки преглед- Орл преглед 
– Неуропсихијатријски преглед 
– Преглед психолога 
– Лабараторијске анализе 

Преглед који запослени не обавља у овој установи јесте преглед специјалисте медицине рада. Специјалисти медицине рада, чија је ординација на Новом Београду, достављају налазе осталих лекара и он на основу тога доноси кључне оцене, што је недопустиво да запослени нема овај преглед.

Ово није јединствен случај, већ је почео масовно да се примењује од стране ове установе. Иначе по информацијама са Инситута, додатни лекарски прегледи на које шаље ДЗ „Визим“ коштају преко 40.000 динара. Уколико сте имали сличан проблем одмах се обратите порталу sos-gsp.rs .

У наредном периоду Синдикат ће и званично поднети пријаву здравственој инспекцији ради утврђивања на који је начин овај дом здравља уопште добио решење да обавља лекарске прегледе наших радника.

Такође ова установа не обавештава Министарство унутрашњих послова о забрани управаљања моторним возилима, где такође крше закон.

Има  примера да је тек након 3 месеца ова установа обавестила Министарство, а негде и није, што је законска обавеза да то уради у року од 15 дана од дана доношења оцене.

Да ли овакви пропусти и немарност сме да се дозволи овако високим установама?

КО ШТИТИ ДЗ „ВИЗИМ“ ОД РAСКИДA УГОВОРA!

ГСП је још почетком 2016.години закључио са овим приватним домом здравља уговор вредан 6 милиона динара.  Константно се крши уговор, што није ништа ново у ГСП али неко упорно штити са врха ДЗ „Визим“ .

Надлежни руководиоци врло добро знају како се овај проблем може најједноставније решити а то је раскидањем уговора са овом установом, међутим,једноставније је запосленог ставити у незгодну ситуацију, него раскинути уговор. На основу закона, који обавезује Послодавца да плати комплетне прегледе, ГСП то вешто избегава, са образложењем да је то већ платио ДЗ „Визим“, због чега је синдикат у гсп поднео пријаву Инспекцији рада.

Комплетан текст можете погледати ОВДЕ.

Као и то да ГСП „скрива“ уговоре са ДЗ „Визим“ , где такође комплетан текст можете погледати ОВДЕ.

Aко је једна медицина рада у овом случају ДЗ „Визим“ захтевао додатан преглед иако се то не слаже са ниједним прописом, ГСП мора да плати, а са друге стране да покрене раскидање уговора и затражи судским путем надокнаду штете. Aли ово некоме није у интересу очигледно.