Прочитај ми чланак

УЗ ЧАНКОВУ ЗАСТАВУ вијориће се и српски грб

0

Лигаши се не мире с тим да АПВ има и традиционалне симболе поред постојећих, демократама смета реч „традиционално”, а социјалисти већ размишљају о неком трећем знамењу.

2

Скупшински материјал АП Војодине

Лигаши се не мире с тим да АПВ има и традиционалне симболе поред постојећих, демократама смета реч „традиционално”, а социјалисти већ размишљају о неком трећем знамењу.

Нови Сад – У Војводини много тога није једноставно мада изгледа можда идилично. Тако покрајина нема само националне мањине него „националне мањине – националне заједнице”, њена скупштина не доноси само „одлуке” већ и „покрајинске скупштинске одлуке”, а сада је надомак тога да поред „симбола” користи и своје „традиционалне симболе”.

Сви ови појмови постоје у Статуту АПВ, а две заставе и два грба детаљно су ту и описана, мада се на јарболима у Војводини засад вијори само тробојка с три звездице, као што се искључиво користи и грб с три поља која симболизују Бачку, Банат и Срем. Они су, у политичком жаргону, познати и као Чанкови симболи, док се традиционални, који засад постоје само на папиру, у статуту, везују за Српску Војводину и револуционарну 1848/1849. годину. Али уколико Скупштина АПВ 15. септембра усвоји предлог свог одбора за питања уставноправног положаја, користиће се равноправно и традиционални симболи.

Председник Скупштине Иштван Пастор заказао је за тај датум седницу парламента, одмах после прексиноћног састанка одбора на којем је утврђен предлог одлуке о изгледу и начину коришћења симбола и традиционалних симбола АПВ. Текст је утврђен по нацрту који је доставила покрајинска влада, али је делом измењен на сугестије др Слободана Орловића, професора Правног факултета у Новом Саду и члана одбора из реда стручњака. Прецизиране су казне за непоштовање одлуке и допуњен је један члан нацрта којим се омогућава да традиционална застава (црвено-плаво-бела) може да има и традиционални грб у средини, иако то није статутарни опис тробојке.

Управо то је једна, али не и једина замерка Чанковог ЛСВ-а, чији посланик Бранислав Богарошки сматра да се одлуком не може мењати оно што је записано у Статуту. Орловић пак указује да су и грб и застава из 19. века легални, статутарни, па легалним сматра и коришћење заставе с грбом.

Лигаши се генерално не мире с тим да АПВ има и традиционалне симболе. Када су они унети у статут 2014. године, ЛСВ због тога и није подржао његово усвајање. „Традиционалним симболима проглашени су неки симболи који то нису”, сматра Богарошки и истиче да иза те приче мора стојати стручна јавност, а да се ЛСВ консултовао с Музејом Војводине. „Ем што су спорни сами симболи, ем што је крајње неуобичајено да једна регија истиче два грба и две заставе равноправно”, додаје.

Прошле године, кад су на власти још били ДС–ЛСВ–СВМ, скоро идентичан предлог стигао је пред посланике, али није изгласан јер је ЛСВ био против, а њихови коалициони партнери из ДС-а су се на самој седници скупштине предомислили, због чега није било потребне двотрећинске већине.

Демократе сада из опозиције поручују да ће још размотрити предлог и покушати да га побољшају амандманима. Смета им реч „традиционални”, мада су свесни да је то одређено статутом, за који су и сами гласали пре две године. Посланик ДС-а Горан Пауновић каже да би он више волео да се ти симболи зову историјски или први.

„Ови који су предложени најближи су симболима српског војводства из 1848. и први су коришћени уз назив Војводина. То је историјска чињеница, све остало је проблематично”, истиче Пауновић.

Владајући напредњаци и социјалисти, па и Пасторов СВМ из те коалиције, подсећају да је доношење ове одлуке обавеза из статута која касни. „Надокнађујемо посао који смо пропустили у протекле две године, не уводимо ништа ново”, истиче Пастор, који подсећа и да је око скоро идентичног текста у прошлом сазиву успостављен начелни договор.

Примедбе да стручна јавност није консултована око традиционалних симбола, посланику СНС-а Миленку Јованову делују „помало лицемерно”. „Раније не да нису консултовани стручњаци, већ симболи нису били засновани ни на једном правном акту, већ на вољи већине. Да се сад не враћам на Богишића који је рекао: ’Што се грбо роди, ни вријеме не исправи.’ Право питање је зашто ово досад није завршено, а не како треба да изгледају симболи или да ли нам треба један или два. Причамо о обавези да спроведемо оно што пише у статуту”, наводи Јованов.

Иако подржавају предлог, социјалисти наговештавају да нису сасвим задовољни. У реду је што се спроводи статут, али посланик СПС-а Павле Будаков сматра да је „мало неуобичајено” да постоје два грба и две заставе АПВ. Каже, треба размислити о неком трећем симболу кад дође до промене Устава Србије и потенцијално Статута Војводине.

На сабирање двотрећинске већине утицаће опозициони радикали, који су и прошле године најавили подршку предлогу. Они, како каже посланица СРС-а Смиљана Гламочанин Варга, „једва чекају” да се завијори застава Српске Војводине испред зграде владе и Скупштине АПВ, али су истовремено за укидање Чанкових симбола.

Свађа ЛСВ-а и ПС због референдума

Традиционални симболи АПВ посвађали су још једном лигаше и Вулинове социјалисте. Покрет социјалиста реаговао је на писање посланика ЛСВ-а Ђорђа Стојшића на „Твитеру”: „Нема разлога да и у Војводини народ на референдуму не одлучи какви ће бити симболи…” Вулинови су затражили да ЛСВ одговори на ком су то референдуму донели „такозвану заставу и такозвани грб АПВ” и подсетили како је Чанак 1990. предлагао да би за председника Србије требало кандидовати Ота Хабзбуршког. Лига им је, називајући их „Мириним пудлицама” и „Вучићевим прилепцима”, поручила да, кад сами изађу на изборе и освоје макар један глас, имају и мишљење, а ПС је узвратио да је најважније то што су са коалиционим партнерима из СНС-а „најзад ослободили Војводину од Ненада Чанка”.