Прочитај ми чланак

ИСТОРИЈСКЕ ТЕМЕ: Ислам и улога Хитлера, Стаљина и Тита у 20 веку (ВИДЕО)

0

На телевизији Мелос у Краљеву, постоји историјски циклус емисија, где гости професионални историчари дају анализе и тумачења одређених историјских феномена и процеса. Водитељ ове емисије је историчар Милан Петровић. Доктор Драган Петровић, који је између осталог и историчар и аутор већег броја књига на историјске теме, углавном савремене историје, био је гост више пута у овој емисији. Овде дајемо приказ две последње, где је у првом случају тема била Ислам, историјска анализа и савремено стање, а тема друге емисије је била Историјска улога у ХХ веку Хитлера и у другом делу ове једноипосатне емисије – Стаљина.

Историјскаулога и феномен ислама, као и савремена кретања у оквиру њега је тема прве емисије које овде представљамо, и она ће свакако привући пажњу, јер је др Петровић дао основне елементе настанка и потом ширења утицаја ислама као једне од монотеистичких религија великог утицаја. Поделе и струје у исламу, историјска улога Отоманског царства, чији је султан у исто време био шеф државе – монарх и са друге стране врховни верски вођа свих муслимана света. Данашња позиција ислама, питање исламског фундаментализма и сукоба цивилизација.

Историјске околности доласка Хитлера на власт, доктрина, структура личности, нациза. Са друге стране околности у којима је деловао Стаљин, његов сукоб са Троцким, разлика у концепцијама и улога Коминтерне однос према Краљевини Југославији и српском питању. Други светски рат, односи у антифашистичкој коалицији, пораз нацизма, ширење комунизма.

Најзад трећа емисија историјског карактера коју овде представљамо, је на тв Мост у Новом Саду, Екстреми, где је тема била Историјска улога Јосипа Броза. Учесници емисије код водитеља Бојана Панаотовића су били др Драган Петровић као историчар и Јованка Чолак, као блиска рођака Јованке Броз.