Прочитај ми чланак

БЕОГРАД НА НОГАМА: Шетња кроз центар града и протест због рушења у Савамали

0

Већи број грађана окупио се испред Скупштине, а потом и прошетао градом, како би изразили незадовољство због рушења објеката у београдском кварту Савамала.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Протест је почео испред Скупштине, где се окупио велики број грађана. Постављена је бина, одакле су се окупљеним грађанима обратили организатори скупа, представници Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“.

Са импровизованог разгласа непрестано се пуштала музика, а окупљени су око 18 часова испунили цео плато испред Скупштине града.

Представици иницијативе су прво позвали присутне да минутом ћутања одају пошту преминулом раднику обезбеђења.

„Они желе да нас поделе, они желе – а знају за насиље.  Морамо да станемо на крају насиљу, јер они се крију иза фантомки“, рекли су организатори протеста.

Окупљени људи су дочекали говорнике са узвицима „оставка“.

„Ово је борба за појединце, ово је борба за наш град. Чији град? Наш град!“, узвикивали су окупљени грађани.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Радомир Лазовић из Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“ се обратио присутним песмом.

Чему фантомке, што се кријете, када знамо све“, речи су песме, коју су певали и људи из масе.

Лазовић је рекао да окупљени грађани неће ћутати, а да власт неће имати мира јер „Београд није мали“.

Он је захвалио представницима грађанских покрета из Краљева, Ваљева, Новог Сада и Ниша који су подржали данашњи протест.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

„Наши су градови унакажени, а људи очајни, али нам је најтеже и највише нас боли што се ћути“, казао је Лазовић и додао да иницијатива зато и поздравља новинаре коији неће да ћуте.

Он је навео и да иницијатива подржава оне који постављају питања „оне који се смеју док премијер прича бајке и оне који траже праве одговоре“.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Он је даље рекао да је слобода медија основа сваког друштва, и најавили су шетњу кроз Београд поред великих медијских кућа. Навели су да желе да посете „Новости“, „Политику“ и „РТС“, пошто нису задовољни извештавањем ових медија.

Лазовић је рекао да „нема стајања“. Грађани су прошетали градом, носећи транспаренте, и вратили се на плато испред Скупштине одакле је протест и почео.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Грађани на протесту, који превентивно обезбеђује полиција, носили су транспаренте „Неће вам проћи“, „Ко се боји малог још?“, „Скините фантомке“, „Фантоми из скупштине“, „Вучић све зна“, „Због слободе“, „Пале су маске, када ће и влада“, као и мале заставице са натписима с једне стране „Чији је град?“ и друге „Наш град!“.

Поред великог броја грађана, протесту присуствују представници опозиционих странака и јавне личности.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

У позиву организатора се наводи да је протест против, како је прецизирано, бахатих насилника на власти, организован јер месец дана од тог инцидента власт још није саопштила ко је одговоран за рушење у Савамали.

„Тражимо оставке, тражимо одговорност, захтевамо право на град. Супротставимо се насиљу док не буде касно! Покажимо да се не плашимо“, наводи се у позиву Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Та иницијатива организовала је 11. маја први протест против рушења и насиља у Савамали, на којем су затражене оставке градоначелника Београда Синише Малог, председника Скупштине града Николе Никодијевића, в.д-а директора полиције Владимира Ребића, начелника Комуналне полиције у Београду Николе Ристића и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

Слободан Танасковић, чувар објеката у Херцеговачкој који је био сведок ноћног рушења и ког су маскирани нападачи везали, одузели му мобилни телефон и лична документа, преминуо је јуче поподне на ВМA.

Подсетимо, још увек непознате особе су у изборној ноћи, под фантомкама, срушиле више објеката у Херцеговачкој улици у београдској четврти Савамала.

Премијер Србије и мандатар за састав нове владе Aлександар Вучић јуче је изјавио да ће надлежни органи да реше случај Савамале и да мисли да има напретка.

Он је додао и да није прочитао извештај Саше Јанковића, који је утврдио да се полиција није одазивала на позиве грађана поводом рушења у Савамали, али да је свима рекао да поступају по упутствима заштитника грађана.

ВЛAСНИК ИСКРЕ ИЗ ХЕРЦЕГОВAЧКЕ: Смрт чувара ме је уздрмала

Вест да је чувар објеката у Херцеговачкој улици Слободан Танасковић (58), један од сведока нерасветљеног рушења у Савамали преминуо, узнемирила је власника фирме „Искра“ Душана Миљевића, чија је зграда уклоњена у истој ноћи.

Танасковић је преминуо јуче у поподневним сатима на ВМA, након кратке болести, што је у власницима срушених објеката у Савамали изазвало страх за сопствени живот.

СНС: Данашњи протест је из мржње према Вучићу!

СНС саопштила је, поводом данашњег протеста због ружења објеката на Савамали, да је у питању још један политички скуп, у организацији Пајтићеве ДС, ДС С, Двери, Радуловићеве и Тадићеве странке, разних Веселиновића и Вукадиновића, који су из читаве Србије успели да доведу једва 2.000 присталица.

Они кажу да тај скуп показује да сви они заједно немају баш ништа да понуде грађанима Србије, осим мржње према Aлександру Вучићу и свему што представља просперитет и развој Србије.

Српска напредна странка уложиће још више напора да од Србије створи модерну, економски јаку и стабилну државу, у коју ће долазити страни инвеститори и у којој ће се отварати нова радна места, наводи се у саопштењу.

„Наставићемо да се боримо за државу у којој ће млади остајати, а не бежати из земље, као што је раније био случај, због корумпираних политичара, који ни данас не знају ништа осим да лажу и митингују“, додају из СНС.

– Нисам лично познавао Слободана Танасковића, био је ангажован од агенције за обезбеђење која чува „Искру“, али његова смрт ме је веома погодила и додатно забринула. Кад се сабере чињеница да је Слободан био један од малобројних сведока догађаја с фантомкама у ноћи између 24. и 25. априла, плус чињеница да ни месец дана касније немамо никакав одговор надлежних шта се десило, то заједно изазива озбиљну забринутост – каже Душан Миљевић, власник порушеног представништва фирме „Искра“.

 Министар Лончар тражи медицинску документацију преминулог чувара

Министар здравља Златибор Лончар затражио је од надлежних са Војно медицинске академије да му се што пре стави на увид комплетна медицинска документација пацијента Слободана Танасковића, који је преминуо у тој здравственој установи, а за кога је наведено да је радио као ноћни чувар у Херцеговачкој улици, пише Блиц.

Миљевић наводи да је преко Слободанових колега, који су били с њим у ноћи кад му је позлило и који су га касније обилазили на ВМA, сазнао како је несрећни чувар преминуо.

– Пре неколико ноћи му је изненада позлило и колабирао је. Хитна помоћ је констатовала прединфарктно стање и одвезла га на ВМA. Прве вести су биле да га држе на кардиологији, а после ми је речено да је пребачен на друго оделење јер има проблема с цревима.

Слободанове колеге су ми рекле да је неколико дана био везаних руку и ногу и да је неповезано говорио. Јуче кад су га обишли, сестра је рекла да се опоравља. Кад су данас колеге отишле да га обиђу, рекли су им да је јуче преминуо – објашњава он, додајући да су лекари као узрок смрти навели упалу панкреаса.

Забринут, како каже чудним развојем догађаја, Миљевић се одмах по сазнању о смрти чувара обратио Заштитнику грађана Саши Јанковићу, као и Поверенику за информације од јавног значаја Родољубу Шабићу.

– Не знам баш ништа поуздано о околностима и узроцима смрти несрећног Слободана Танасковића. Очекујем и надам се да ће информације о томе бити саопштене без одлагања. Aли, знам да је и иначе велика, неизвршена, а неспорна обавеза надлежних да јавности Србије објасне шта се све крије иза догађаја у ноћи 25. априла, од данас још већа, много већа – навео је Шабић на свом блогу на сајту Б92.

Премијер Србије Aлександар Вучић јуче је обећао да ће надлежни органи још упорније радити на расветљавању догађаја, као и да постоји напредак у истрази.

Подсетимо, непозната лица су у ноћи између 24. и 25. априла багерима срушиле више објеката у Херцеговачкој улици, на површини од око 1.000 квадратних метара у београдској четврти Савамала.