Прочитај ми чланак

КРИТИКА ФИСКАЛНОГ САВЕТА: Не занимају их крађе, траже поскупљење струје

0

Фискални савет је објавио најновији извештај: Фискална кретања у марту и априлу 2016. године (линк у прилогу)

 

eps

http://www.fiskalnisavet.rs/doc/mesecniizvestaji/Fiskalna%20kretanja%20u%20martu%20i%20aprilu%202016.%20godine.pdf

Генерално, оцена је написана већ у првом пасусу извештаја и гласи:

Текућа фискална кретања у прва четири месеца 2016. године можемо оценити као задовољавајућа, али забрињава кашњење у реформском делу програма за оздрављење јавних финансија.

Шта је то што највише брине чланове Фискалног савета?

„Реформа јавних предузећа која не иде по плану“, пише у извештају, са додатним објашњењем у чему се касни:

У ЕПС-у још увек није усвојена измена колективног уговора која би омогућила отпуштање прекобројних радника (што је према плану требало да се заврши до краја прошле године), одлаже се најављено поскупљење струје, а најновији статистички подаци поткрепљују претходне тврдње Фискалног савета да зараде у овом јавном предузећу нису под контролом!

Као што видите, чланови Фисаклног савета се највише брину због одлаганања повећања цене струје!!! Не наводе висину која би задовољила апетите крадљиваца и оних који им омогућавају, најмање нових 12%, можда и читавих 15%!

Нејасно је, зашто фискалци за побољшање стања у буџету не помињу бољу наплату акциза (утаја на акцизној роби је достигла 400 милина евра), за разлику од њих председник Владе у оставци је најавио борбу против утаје акциза на дуванским производима, у Врању, приликом постављања камена темељца. Не помињу Царину и шверц робе, од стране државних службеника, који је достигао 4 млрд.еура, са утајом 600 мил.еура само ПДВ-а? Не помињу ни смањење дотација ПИО фонду које се врло једноставно може остварити превођењем радника са црног у легалан рад.

Неисцрпне су могућности за побољшање стања у буџету, значајног смањења дефицита, могућности које уопште не би ударале на стандард становништва – такве мере не занимају Фискални савет, „стезање кајша и гори живот“ је циљ који се мора остварити да би се смањио дефицит.

Чисто због информисаности, дао сам себи слободу да им се обратим, да их обавестим и о другим могућностима које нам дају наду да се цена струје неће повећавати.

Писмо је следеће садржине:

ФИСКАЛНИ САВЕТ

Поштовани,

обраћам вам се поводом извештаја: Фискална кретања у марту и априлу 2016. године., објављеног данас на вашем сајту.

Невероватно је да вама смета ОДЛАГАЊЕ ПОВЕЋАЊА ЦЕНЕ СТРУЈЕ!!!

Да ли ви знате колико износе крађе струје у Србији?

Како је могуће да вам то не смета?

Молим погледајте следеће табеле:

КАКО ЈЕ МОГУЋЕ ДА ЈЕ ЕПС ГУБИТАШ? Једноставно краде се много

Да ли знате да Владу, ЕПС, Надзорни одбор ЕПС-а, те крађе уопште не занимају, не желе их спречити!

Ви, уместо да вршите притисак да се сузбију криминалне радње, критиком због кашњења у повећању цене само дајете подршку за даље крађе.

Погледајте и следећи текст:

ДРАГАН РАДОВИЋ: Писмо надзорном одбору ЕПС-а

Молим вас, немојте као и председник Надзорног одбора ЕПС-а да кажете да цена струје није економска?! Бранко Ковачевић то себи може дозволити, није економиста и нема појма шта је економска цена. На жалост, и многи економисти користе исти термин, не знам који математичар може срачунати економску цену струје када су крађе, као што видите у првој табели, 5,97 млрд. kWh у 2014.г. – НЕВИЂЕН КРИМИНАЛ!

Ђердап 1, са својом годишњом производњом од 5,65 kWh, ради целу годину за струју која нестане, плус 22 дана и у следећој години – пуних 387 дана производње овог нашег гиганта НЕСТАНЕ НА БРДОВИТОМ БАЛКАНУ!!!

Борите се да се спречи овај криминал!

Потпуно сте у праву за вишак радника, само што прво треба отпустити све оне који су уплетени у крађе струје, није могуће без њиховог знања красти било где струју.

Сигуран сам да садржај писма неће узбудити чланове Фискалног савета, нити ће утицати на њихове плате од 200 хиљада динара, једино је сигурно да ће им ударити у сујете. Ништа нам друго није преостало, дебелокошци су то!!!