Прочитај ми чланак

РАША ТУДЕJ: Велико питање – кога ће 250 америчких војника тренирати у Сирији (ПРЕВОД СРБИН.ИНФО)

0

obama o siriji

САД ће послати додатне специјалне снаге у Сирију, које ће носити оружије и учествовати у борама, рекао је бивши аналитичар из Пентагона Мајкл Малоф. Мисија им је да потенцијално тренирају трупе у Сирији, само питање је које ће трупе тренирати.

Слање 250 специјалаца повећава америчко присуство у Сирији шест пута, са циљем помоћи припадницима побуњеничких групација која се боре против Исламске државе.

Амерички председник Барак Обама је потврдио планове да се повећа присуство америчких трупа у Сирији. Такође је рекао да планира да пошаље 250 војника, повећавајући укупни број америчких војника у Сирији на 300.

Стејт Департмент је рекао да слање трупа, није исто што и учећшће у копненим операцијама. Која је разлика?

Мајкл Малоф: Нема разлике. Тамо су копнене трупе, а Џон Кирби је бивши војник, тако да покушава да направи разлику између великих копнених снага од 20-30 хиљада војника и малих група специјалаца. Када причате са тим специјалцима, можете да чујете да на њих пуцају, да се боре на терену. Чак и пуковник Стев Варен из Пантагона, који шаље извештаје једном недељно, каже ту исту ствар. Тако да су они копнене трупе, које учествују у борбама. Оно што овде имате је админиастрацију, која то не жели да призна, зато што би онда од Конгреса морала да тражи дозволу за борбу против ИДИЛ у копненим операцијама. Што је до сада Конгрес одбијао да да.

Стејт департмент каже да ће трупе имати мисије саветовања искључиво. Да ли ће се они задржати на томе?

Они ће носити оружије. Они ће пуцати из тог оружија, на њих ће бити пуцано. Ми смо већ чули о људима, који су погинули у Ираку, а били су послати да наводно само у мисије саветовања. Морали смо да донесемо њихова тела. Зато што су учествовали у борбама и били наоружани. Мисија јесте да они врше тренинг, али питање је, кога ће да тренирати? Које снаге ће да тренирају? Да ли ће вршити обуку сиријских побуњеника? То је велико питање овде.

Кога ће они тренирати? Курде? Ако помогнете Курдима превише, сметате Турској. Ако обучавате Ансар ал Шам и сличне групе, које подржавају ИДИЛ и Ал Нусру, онда помажете исламисте. Турска помаже тим групама такође. Све је то јако лоше дефинисано. Ја мислим да администрација мора да дође са прецизним одговором, шта значе копнене трупе и кога ће они да тренирају.

Да ли мислите да ће Вашингтон само још више повећавати своје војно присуство?

Да, то је неизбежно. Биће још слања копнених трупа, и то је део плана, да их шаљу мало по мало. И то не желе да признају. Оно што покушавају је да провоцирају Конгрес, да им на крају да одобрење за копнени рат. И тада ће и званично имати трупе на терену. Али опет је ту питање, коме ће помагати?

Које импликације може имати слање трупа на терен?

Не мислим да ће имати неки посебан ефекат. Морате имати на уму, да када имате 300 специјалаца, више од пола њих су ту ради безбедносне и логистичке подршке. А правих бораца ће бити доста мање. Они ће се бавити обуком трупа, саветовањем, навођењем ваздушних напада, када се гађају позиције ИДИЛ у сарадњи са побуњеничким снагама.

Превод са енглеског на српски за Србин.инфо Теша Тешановић

Извор: rt.com