Прочитај ми чланак

ПОЗИВ СРПСКОМ РАСЕЈАЊУ: Пријавите се за изборе, потребни сте Србији, њен сте вредан део!

0

srpska dijaspora grafikasrbiusvetu_origh

Поводом предстојећих парламентарних избора у Србији (24. април), редакција „Србин инфо“ је ступила у контакт са неколико удружења Срба из Европе и света, чији су чланови позвали наше људе у расејању да се до 2. априла обавезно пријаве за гласање и тако помогну матици у борби за слободну и просперитетну Србију.

Републичка изборна комисија (РИК) је одлучила, образложивши то разлозима рационализације, да се гласање (како у земљи тако и у инистранству) организује на изборним местима на којима се, сходно прописаној процедури, пријави најмање 100 гласача. Уколико број пријављених гласача буде мањи од 100, гласање се неће одржати.

Преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије у држави у којој боравите треба најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године) поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ћете на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Пријављивање се може обавити факсом или електронском поштом.

Да бисте остварили своје бирачко право и гласали на предстојећим Изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије потребно је:

1. Да се пријавите за гласање у Амбасади Р. Србије у држави у којој боравите

Испуните формулар (З А Х Т Е В ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ – прилог 1) и заједно са копијом пасоша Републике Србије доставите Амбасади Р.Србије у дотичниј држави најкасније до 2. априлa 2016. године. Ово можете обавити факсом или електронском поштом.

2. Да будете уписани у Јединствени бирачки списак у Србији

Свој статус у централном бирачком списку после пријављивања за гласање (тачка 1) можете проверити на веб сајту: УПИТ У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК уношењем свог јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ).

Уколико нисте уписани у бирачки списак, уз захтев за гласање у иностранству (прилог 1) треба да поднесете истовремено и захтев за упис у Јединствени бирачки списак (З А Х Т Е В ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ – прилог 2).

Попуњене и потписане формуларе за пријаву и копију (scan) пасоша Републике Србије можете доставити Амбасади Р.Србије у дотичниј држави факсом или електронском поштом.

Провера да ли је унос података извршен коректно и успешно може се обавити на истом сајту уношењем свог јединственог матичног броја (ЈМБГ).

Из неколико удружења Срба у расејању за „Србин инфо“ истичу да само велики одзив гласача у дијаспори, баш као и у матици, може да заустави доношење нових погубних одлука, као што је недавни СИКА споразум с НАТО алијансом.

– Постоји опасност да прозападни политичари у Србији никада и не организују референдум о евентуалном уласку Србије у НАТО. Зато су ови избори веома важни. На њима родољубива Србија мора да оствари што бољи резултат – поручују из удружења.

– Околности су такве да излазак на изборе има значај снажног патриотског чина, а ако вам је стало до будућности Србије, учините тај корак.

ДАКЛЕ, ДРАГИ ЗЕМЉАЦИ, ПРИЈАВИТЕ СЕ И ГЛАСАЈТЕ НА ИЗБОРИМА 2016. ГОДИНЕ.

ПОТРЕБНИ СТЕ СРБИЈИ, ЈЕР СТЕ ЊЕН ЈАКО ВРЕДАН ДЕО.

Извор: Србин.инфо