Прочитај ми чланак

ЈОШ ЈЕДНА СМРТ СРБИНА У ХАГУ! Преминуо Здравко Толимир

0

Zdravko-Tolimir-620x350

Генерал ВРС у пензији Здравко Толимир преминуо је прошле ноћи у ћелији Хашког трибунала, речено је “Новостима” у Борачкој организацији РС.

Толимир је дуго био болестан, још од времена скривања. Борио се против тешке болести у готово немогућим околностима.

Многи сматрају да је као искусан обавештајац био кључ скривања бившег команданта Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића.

Подсетимо генералу Здравку Толимиру жалбено веће хашког трибунала потврдио је казну доживотног затвора за геноцид у Сребреници.

Толимир је био је помоћник за обавештајно безбедносне послове некадашњег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића, коме се такође суди у Хашком трибуналу.

Генерал је ухапшен крејем маја 2007. године.

Судско веће је 2012. године већином гласова установило је да је Толимир био члан такозваног заједничког злочиначког подухвата чији је циљ био убиство муслиманских заробљеника из Сребренице и протеривање цивила са тог простора.

Толимир је био присутан и у Сребреници и Жепи у јулу 1995. године кад је извршен тај злочин и не само да је знао шта се дешавало у том граду него је делио геноцидну намеру и лично предлагао убијање избеглица, а потом помагао у прикривању злочина, утврдиле су судије.