Прочитај ми чланак

ИЗБЕГЛИЧКА КРИЗА: Нереди, војска у приправности

0
Фото: Ројтерс - Марко Ђурица

Фото: Ројтерс – Марко Ђурица

На десетине економских миграната попело се на жичану ограду на грчко-македонској граници, тражећи да им се дозволи улазак у Македонију, пише РТС.

Специјалци су ухватили већу групу оних који су успели да заобиђу зид и пређу на македонску територију. Два кордона полиције налазе се на прелазу Ђевђелија. Војска спремила сузавац и водене топове. Оклопна возила стигла на границу.

После кратког затишја, мигранти из земаља које нису угрожене ратом поново протестују на грчко-македонској граници, код Ђевђелије, јавља извештач РТС-а.

На десетине њих, углавном из Ирана, попело се на ограду и позивају остале на протест.

Велики број миграната дошао је до ограде са грчке стране, а у првим редовима су деца. Са собом носе транспаренте на којима пише „Ми нисмо терористи, желимо мир“, „Хвала на помоћи“.

Македонске снаге безбедности ухватиле су велику групу оних који су некако успели да заобиђу жичану ограду и враћају их у Грчку.

Два кордона полиције чува прелаз, а велики број специјалаца и даље пристиже на границу. Војска је спремила водене топове и сузавац.

Стигла су и оклопна возила, а војна полиција је уклонила новинаре са граничног прелаза.

Разлог за протест економских миграната је кулминација незадовољства, јер је протекле ноћи у Македонију ушло неколико хиљада људи из Сирије, Ирака и Aвганистана, док они данима чекају са друге стране границе.

Ноћ у прихватном центру у Ђевђелији протекла је мирно.

Они који су ушли у земљу, уредно су прошли границу и довезени до контролног пункта, одакле се искључиво возовима пребацују до Табановаца, јер је таксистима и аутопревозницима забрањено да превозе мигранте.

И грчка и македонска војска проверавале су њихова документа, јер се појавила информација да мигранти долазе са лажним пасошима које у Грчкој плаћају око 100 евра.

С друге стране, они којима није дозвољен улазак у Македонију спавали су у шаторима са грчке стране границе. Неки од њих ноћ су провели у прихватном центру Идомени.

Иначе, војска од јутрос копа рупе за стубове, како би ојачала жичану ограду на граници са Грчком.

Македонске власти су изградиле ограду која је дуга око осам километара. Како јавља извештач РТС-а, подизање жичаног зида није завршено јер је план да ограда буде дуга око 50 километара.

Реџеп Тајип Ердоган

Реџеп Тајип Ердоган

ЕУ обећала Ердогану милијарде, он почео с масовним привођењем миграната

Турска полиција ухапсила је јуче око 1.300 миграната и тражитеља азила на северозападу земље, само дан након што је ЕУ Турској обећао 3 милијарде еура како би се лакше контролисао избеглички вал.

Око 750 миграната заустављено у рацији прије зоре у граду Ayвацику, главној превозној тачци за пут на грчко острво Лезбос. До поднева, полиција је ухапсила још 550 људи, од којих су се неки покушали сакрити у маслиницима, пише Aгенција Aнадолија.

Турске су власти привеле већином Сиријце, Ирачане, Иранце и Aфганистанце, те три кријумчара људима. Сви мигранти послани су у центар за репатријацију, из којег би неки могли бити депортирани.

Извор: РТС, Индекс.хр