• Почетна
  • СВЕТ
  • МЕРКЕЛ: Затварање граница између Немачке и Аустрије може изазвати оружани конфликт на Балкану
Прочитај ми чланак

МЕРКЕЛ: Затварање граница између Немачке и Аустрије може изазвати оружани конфликт на Балкану

0

merkelova

Немачка канцеларка Ангела Меркел је изразила мишљење да затварање границе између Немачке и Аустрије може довести до оружаног конфликта на Балкану.

Канцеларка је у понедељак у Дармштату подсетила на ситуацију која је настала на западу Балкана када је Мађарска затворила границу са Србијом. Меркелова је упозорила да се ситуација може развијати брже него се очекује, преноси „Взгляд“.
200 Сиријске избеглице утабале бициклистичку стазу од Русије до Норвешке

У случају затворања граница избеглице ће тражити друге путеве да уђу у Немачку, а задатак земље, као једне од највећих у Европи, рекла је Ангела Меркел, јесте да предложи алтернативне начине решавања проблема. Немачка ће помоћи свакоме ко бежи од рата, нагласила је она.

Раније је експерт за унутрашње послове Хришћанско-социјалне уније Ханс Петер Ул изјавио да политика „отворених граница“ може скупо коштати Меркелову. Немачки аналитичари примећују да је то први пут да представник те странке отворено прети канцелару због њене миграционе политике.

Према подацима пограничне агенције ЕС Frontex, за првих девет месеци ове године на територију ЕУ доспело је преко 710 хиљада миграната.

Чланак пренет уз дозвочу редакције Руске речи