Прочитај ми чланак

Велико откриће: На Марсу тече вода?

0

Mars_620x0

 

 

 

Током летњих месеци на Марсу се формирају водотокови који пролазе кроз клисуре и кратере, потврдила је Наса на конференцији под називом: „Откривена мистерија Марса“. Тиме је драстично повећана шанса проналаска живота или потенцијалног насељавања Црвене планете.

17.35 – На Црвеној планети формирају се сезонски водотокови, кажу научници из Насе.

Вода у течном агрегатном стању пролази дуж кањона и зидова кратера током летњих месеци на Марсу, што оставља дугачке, тамне штрафте на површини те планете, које у јесен пресушују.

Mars tokovi
Фотографије направљене из орбите Марса показују литице и стрме зидове долина и кратера испресецане летњим воденим токовима, који су веома бројни током најактивнијих месеци.

Потврда да на површини Црвене планете тече вода изузетно је важна, а она ће засигурно изазвати велики број реакција и питања од којих ће главно бити: „Одакле вода долази и шта то значи за могући живот, у прошлости или будућности“.

Велико откриће представљају Џин Грин, директор планетарног изучавања у седишту Насе, Мајкл Мејер, водећи научник у истраживачком програму Марса у Наси, Лухендра Ојха, са Института технологије у Атланти, Мери Бет Вилхелм из Насиног центра „Ејмс“, Алфред Макивен са Универзитета у Таксону и водећи истраживач на научном експерименту снимања у високој резолуцији путем Марсовог орбитера.

 

RTS