(ВИДЕО) Непознато о издаји Влатка Мачека!

7

vladko-macek

Мало је познато да је Владко Мачек, првак ХСС-а и потпредседник у влади Краљевине Југославије генерала Симовића, сем што је признао НДХ и позвао своје симпатизере и цео хрватски народ да се потчине Павелићу, напунио затворе антифашистима, које су усташе ликвидирале одмах по преузимању власти.

Из књиге Magnum crimen: „Управо у овим судбоносним тренуцима, између 27. марта и 6. априла пала је потпуно маска с лица овог назови „вође“ тзв. хрватског народног покрета. Док је Симовићева влада под притиском маса распустила конц-логоре Цветковић-Мачековог режима, дотле их је др Мачек стао нове да оснива, у које је одлучио, уз пуну сугласност свих клерофашиста и усташа, да потрпа све хрватске антифашистичке борце. На само неколико дана прије Хитлерове најезде на Југославију, Мачекова полиција похапсила је све истакнуте антифашисте у Загребу, не само комунисте, него и све оне за које је наслућивала да су љевичари. Пуни затвори правих и прокушаних народних бораца дочекали су Мачековом заслугом Хитлерове крвожедне хорде и њихове помагаче, Павелићеве усташе. /…/

Огроман број стријељаних антифашиста је управо из тих затвора у које их је довукла Мачекова полиција. Овај тешки злочин пада непосредно на дра Мачека као и његове најближе сураднике, надбискупа Степинца, његове клерофашисте који су непосредно пред слом Југославије водили најжешћу кампању против комуниста и свих осталих антифашиста. Крвожедни Мачекови јањичари, обје Заштите имали су свој велики удио при том крвничком послу, још прије него је Мусолинијев и Хитлеров плаћеник стигао у Загреб. Страшна је и поразна оптужба, — једнога од спасених из тих Мачекових затвора, др Младена Ивековића, која се налази у његовим запамћењима, записаним у Бихаћу децембра 1942. „Од преко 100 другова и другарица, који су тада 31. марта 1941. похватани — остали су до данас на животу свега петорица-шесторица. Међу њима др Пајо Грегорић и ја… Десетог априла, по подне око 4 сата, дојуриле су у Загреб прве моторизиране њемачке трупе. У Загребу није више постојала ни дивизијска ни армијска област, ни банска власт: Њемачке трупе јуриле су загребачким улицама. — Мачек је предао пуне затворе и конц-логоре окупатору и усташким крволоцима. Мачек је издао проглас којим је позвао организације ХСС и присташе да се новој власти покоре и да с њом сурађују. Мачекова заштита прешла је одмах у службу окупатора и усташа“.“

Аутор: др Виктор Новак

 Видео: Говор Влатка Мачека из 1940. године

 

Прво нецензурисано и целовито издање на српском језику. Први пут ћириличним писмом.

Прво нецензурисано и целовито издање на српском језику. Први пут ћириличним писмом.

 • perungromovnik

  а што ми морамо овде да расправљамо о овим и оваквим г*овнарима? имамо преча посла и боље теме него да се овде нервирамо због геноцидних го*внара…даБОГда им се семе и племе затрло!

 • Vrana

  Maček nije bio hrvat a najviše je radio za njenu nezavisnost.Bio je slovenac-poljak.Kralj je napravio ogromnu gršku pristajući na kompromise sa njim. Maček je naverovatnije bio klerikal i sluga vatikana.

 • Български Лев

  Браво Мачек! Хърватски герой!

  • Феникс Србија

   Еди гона циганине, ебо те грвацки герој хахахахахахаха!!!!

  • MOPHAP

   Сиктер говно бугарско

  • MOPHAP

   Блгарче… БРЕГАЛНИЦА, БРЕГАЛНИЦА

  • Нана

   Шиптар је,нема шансе да је Бугарче.