Прочитај ми чланак

Борис Тадић и Чедомир Јовановић праве савез

0

TadiciCeda

На помолу је нови опозициони савез – лидери ЛДП и СДС Чедомир Јовановић и Борис Тадић разговарају о тесној сарадњи, сазнаје Данас у опозиционим круговима. Разговори су већ у одмаклој фази и њихов исход биће врло брзо објављен, када ће и друге опозиционе странке сличне програмске оријентације бити позване да се укључе. Тадић је иначе на седници Главног одбора прошле седмице најавио да је СДС спремна да буде стожер окупљања „нове опозиције“.

Како прецизирају наши извори, није реч о класичној коалицији, него о савезу који би подразумевао чвршћи ниво сарадње. Такву идеју је ЛДП лансирала када је власт преузела СНС, а по којој су класичне коалиције превазиђене. За успешну политичку борбу, тврдили су либерали, потребни су другачији облици удруживања опозиционих снага. Према сазнањима Данаса, два лидера Јовановић и Тадић, договарају и заједнички програм, који би такође ускоро требало да буде представљен јавности.

Константин Самофалов, портпарол Социјалдемократске странке, потврдио је јуче за Данас да СДС извесно време преговара са ЛДП о заједничком наступу на предстојећим изборима. „Ми извршавамо оно што смо договорили на седници нашег Главног одбора, а план је да СДС буде пијемонт за обједињење опозиције, односно оних странака које деле наш вредности поредак, али и идеје око стратешке визије развоја Србије. У том смислу ми смо током лета имали разговоре са неким странкама који су преточени у споразуме са Зеленима Србије, са Покретом Западна Србија и Народним покретом Србије. Настављамо и разговоре са ЛДП о заједничком наступу на предстојећим изборима и око договора око политичке платформе коју ћемо понудити грађанима Србије како бисмо дали заједнички одговор на понуђене проблеме“, истиче Самофалов.

На питање да ли то значи да ће СДС и ЛДП на изборе изаћи са једном изборном листом, портпарол СДС каже да се разговори пре свега воде о политичкој платформи, али да ће ближи детаљи разговора бити саопштени у наредним данима. Самофалов напомиње и да ЛДП није једина странка са којом у овом тренутку разговарају, већ да паралелно теку разговори и са неким другим странкама које деле вредности за које се залаже СДС.

И у ЛДП потврђују да разговарају са СДС. „Са Борисом Тадићем смо разговарали неколико пута и релативно смо близу договора. Ми већ годинама покушавамо да направимо једну ширу грађанску платформу која превазилази било коју партију и која би могла боље да одговори на потребу да се на нашој страни политичког спектра успостави снага која ће бити контратежа свему ономе што би Србију хтело да врати назад, једна снага која би крчила европски пут, отварала теме и нудила решења као што смо увек и радили. Такву платформу покушали смо да направимо 2012. кроз Преокрет, па 2013. у преговорима са ДС, али тада једноставно није било разумевања за нашу политику, ни за облик организовања који смо нудили. Данас су ствари другачије у толико што је само наша политика преживела, иста каква је била откад ЛДП постоји, један зарез у њој нисмо морали да мењамо“, каже за Данас Јован Најденов, портпарол ЛДП.

Он се осврће и на снагу партија, речима да је потребно стићи до организације „која није политички збег за прелажење цензуса“. „Морамо стићи до организације која ће покупити сваки атом снаге људи који размишљају као ми, сваку организацију и сваког човека, морамо иза себе оставити сујете, научити из грешака и урадити све што мора да се уради да бисмо у политику вратили онај део друштва без којег ће свака реформа Србије бити немогућа, а политички живот ће изгледати као улична туча или као лош ТВ програм“, указује Најденов.

Станковић: Борба за цензус

Дејан Вук Станковић, политички аналитичар, каже за Данас да тај коалициони договор између ЛДП и СДС није немогућ и да би он био направљен из потребе и једне и друге странке да опстану на политичкој сцени. „Њихов прелазак цензуса зависиће, међутим, од многих фактора, програма који ће понудити, датума расписивања избора, али и врсте избора. Не би било изненађење ни да пређу цензус, али ни да га не пређу. Рејтинг је варијабилна ствар, а те две партије су некада имале звездане тренутке на нашој политичкој сцени“, каже Вук Станковић.

(Данас)