Прочитај ми чланак

Колинда Грабар Китаровић: Не желим у Хрватској сцене какве виђамо у Србији, Македонији и Мађарској

0

kolinda

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић предложила је премијеру Зорану Милановићу сазивање седнице Већа за националну безбедност, јер се „избегличка криза усложњава из сата у сат“. Она жели да се увери да је Хрватска спремна за то, да и Хрвати не би, како каже, „гледали сцене какве виђамо у Србији, Мађарској и Македонији“.

„То није само хуманитарно, него и сигурносно, привредно и социјално питање. Зато желим да знам да смо спремни те људе достојанствено да збринемо и истовремено осигурамо да хрватски грађани живе у сигурности и сачувамо стабилност земље“, поручила је хрватска председница.

Она је додала да избегличка криза није тренутна и нагласила да треба сагледати све њене аспекте. На питање новинара да ли је могуће да и Хрватска, као неке друге европске земље, затвори границе, Колинда је одговорила како не верује у такав сценарио, али да земља „мора бити сигурна и стабилна, гарантовати сигурност хрватских грађана и осигурати да не дође до било каквих инцидената међуетничке и међуверске природе“.

– Зато треба да сарађујемо са службама других земаља у размени информација и спречавању било каквих учинака који би довели у питање увођење шенгенског састава, али и одлив тих избеглица назад у Хрватску – рекла је председница и упозорила да Хрватска мора имати ставове о избегличкој кризи које ће заступати у ЕУ.

Извор: Јутарњи лист