• Почетна
  • СВЕТ
  • МИЛОШ ЗЕМАН: ЕУ треба да формира армију да одбрани границе пред таласом избеглица
Прочитај ми чланак

МИЛОШ ЗЕМАН: ЕУ треба да формира армију да одбрани границе пред таласом избеглица

0

milos-zeman

ПРАГ – Председник Чешке Милош Земан изјавио је данас да би Европска унија требало да формира заједничку армију да одбрани границе пред таласом избеглица, ефикасније него плотови јер, како се нашалио, у Србији су већ покуповали све маказе да секу плот с Мађарском.

„Наравно да сам за то да Европска унија штити своје границе. Када сам пре две године у Стразбуру говорио о потреби заједничке армије, неки су се смешкали. Данас би нам таква армија била потребна“, казао је Земан на годишњем сусрету са чешким амбасадорима у Прагу.

Чешки председник упозорио је да европска агенција за заштиту граница Фронтекс има свега неколико лоше или никако наоружаних бродића и не може да изађе на крај са шверцерима избеглица наоружаним „калашњиковима“, а да је главна грешка ЕУ то што нема политичке воље да обезбеди границе.

„Након искустава с Берлинским зидом, ја лично имам извесну аверзију према плотовима, а да не говорим о томе да су у Србији наводно већ покуповали све маказе за сечење лима, тако да је врло вероватно да их плот неће зауставити. Сећам се старих Крићана које су питали зашто немају зидине а они су одговорили ´наше зидине су наши мушкарци´“, рекао је Земан.

Чешки председник критиковао је Италију и Грчку којима је Чешка понудила помоћ у обезбеђењу граница, а оне уопште нису реаговале на ту понуду.

Од почетка године је у Чешку ушло свега нешто преко 3.000 избеглица, и то само у транзиту, на путу у Немачку и скандинавске земље, а и оне избеглице које приведе полиција и затраже азил у Чешкој, настављају пут чим је то могуће даље.

Према подацима чешке Полиције за странце, последњих дана се структура избеглица који ;допру до Чешке променила и док су то донедавно били махом мушкарци, сада почињу да преовлађују групе у којима су жене и деца.

Чешки председник познат је по оштром ставу према избеглицама и када су летос у једном од центара где неке од избеглица чекају депортацију избили протести уз захтев да их Чешка депортује, али у Немачку, Земан је поручио избеглицама да поштују чешке законе а ако им се не свиђа, нека се врате у домовину.

Као и званичници суседне Словачке, и чешки председник залаже се да Чешка прими хришћане из Сирије и Ирака, јер они могу да се интегришу у чешко друштво, док се, када су у питању муслимани који беже од рата и Исламске државе, Земан залаже да им се помогне у избегличким логорима на Блиском истоку.

(Бета)