Прочитај ми чланак

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Српски народ страдао од браће

0
Sremska Raca, 25. jula 2015 - Patrijarh srpski Irinej sluzi parastos za sve stradale Srbe na obelezavanju Dana secanja na stradanje i progon Srba u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja". Veceras je kod mosta u Sremskoj Raci, uz prisustvo premijera Sbrije Aleksandra Vucica i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, odrzana Drzavna manifestacija posvecena obelezavanju 5. avgusta - Dana secanja na stradanje i progon Srba u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja". FOTO TANJUG / DRAGAN STANKOVIC / bb

Sremska Raca, 25. jula 2015 – Patrijarh srpski Irinej sluzi parastos za sve stradale Srbe na obelezavanju Dana secanja na stradanje i progon Srba u hrvatskoj vojnoj akciji „Oluja“. Veceras je kod mosta u Sremskoj Raci, uz prisustvo premijera Sbrije Aleksandra Vucica i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, odrzana Drzavna manifestacija posvecena obelezavanju 5. avgusta – Dana secanja na stradanje i progon Srba u hrvatskoj vojnoj akciji „Oluja“. FOTO TANJUG / DRAGAN STANKOVIC / bb

Српски патријарх Иринеј рекао је на мосту код Сремске Раче да је српски народ пре 20 година страдао од браће са којим га везује историја.

Он је навео да је једина кривица страдалих била то што су били Срби православне вере, што је кривица која им је била приписана и 1941. године.

“Данас се сећамо народа српског који је протеран из својих места, из домова у којима је вековима живео, у којима је градио своје домове. Све су то под претњом смрћу морали да напусте и да спас потраже, а где другде, него у мајци Србији. То је трагедија библијских размера коју су некада доживели Јевреји, Јермени, а ми Срби долазимо одмах иза њих“, рекао је Иринеј.

Према његовим речима, на данашњи дан пре 20 година злочин над Србима су починила браћа по вери.

“То су урадила браћа с којима нас везује историја и култура, браћа која су нам блиска по вери и цркви, са малим разликама што смо ми православци, а они римокатолици. Велику одговорност сносе представници римокатоличке цркве, очекивало се да се чује глас наше браће по вери, али се тај глас није чуо. Господ нас је послао да волимо једни друге, пријатеље, али и непријатеље своје. Нама је циљ да са народима који су поред нас да направимо нове хришћанске односе. Са овога места се сећамо оноих који су бежећи од сабље и мача нашли крај свом животу. Да се сетимо невино страдалих чија имена и број само Бог зна. Мржња никоме добра није донела, ни онима који данас прослављају победу над невиним народом можемо да проручимо, зло и злоба никоме добро није донела“, истакао је Иринеј.

На мосту у Сремској Рачи одржана је комеморација жртвама погрома у хрватској војној акцији “Олуја“.

(Б92)