Прочитај ми чланак

Црна Гора – руском амбасадору с љубављу

0

bilbord ruskom ambasadoru

Пре само десатак дана из Подгорице је стигла слободарска порука. „Роштиљање НАТО заставе“. Охрабрујућа вест да су припадници Партије Рада на Тргу Републике извели пропагандну акцију која је имала за циљ да подстакне отпор према намери да се Црна Гора укључи у НАТО пакт. Шта су радили? Запалили НАТО заставу усред главног града Црне Горе.

Као одговор на ту и сличне акције по Црној Гори којима је циљ подизање свести народа против срљања бивше жртве у канџе бившег злочинца, илити безглавог, чак молећивог јурења Милове Црне Горе под скуте НАТО пакта, појавио се јединствен билборд, такође у Подгорици. Није баш у центру Подгорице, али је близу Трга Републике.

Зашто је овај билборд јединствен? И то врло вероватно у европским па и светским оквирима. На Балкану засигурно, поготово на постјугословенском простору.

Зато што је на њему порука амбасадору једне државе. Билборди су најчешће места за рекламе, али и за свакојаке поруке. Разна обавештења, најаве догађаја и културних и некултурних, обележавање свакаквих годишњица. У последње време су у моди код заљубљених за исказивање љубавних порука, тражење опроста за прељубничке грешке али и најаве веридби и венчања. Оригиналних порука на претек широм света.

Тако и ова у Подгорици. Оригинална, нема шта. Можда ће бити упамћена као нови начин дипломатске комуникације која има потребу да траје, јер поруке на билбордима могу да стоје данима, седмицама и месецима. Није као НАТО застава – спалиш је, и нема је више. Сем тога билборди нису ни мали, тако да и величина поруке није мала. Додуше, ова у Подгорици није ни велика, али да не ситничаримо баш…

Елем, порука је следећа: „Поштовани господине Нестеренко, хвала вам на препорукама за чланство у НАТО. Поручујемо вам – даље руке од нас. Предлажемо вам да се опустите на нашем приморју и срећан вам пут.“ „Суверена Црна Гора“, тако стоји у потпису, се овако обратила „јула 2015.“ Амбасадору Руске Федерације у Републици Црној Гори, Њ.Е. Андреју Нестеренку.

Ова несвакидашња и уличарска (билборд се налази на улици) порука неке „суверене Црне Горе“ (таква организација у Црној Гори не постоји, а поготово данашња држава Црна Гора није суверена) амбасадору вековима пријатељске Русије да се не меша у унутрашње ствари Црне Горе, а то је чланство у НАТО пакту, чиме би се Црна Гора сврстала у ред непријатеља Русије, што онда није само унутрашње црногорско питање, већ и спољно-политичко и безбедносно питање Русије, показује сву „креативност“ поданичког и конвертитског духа Миловог режима. Део тог менталног статуса пронатовске власти је била и одлука председника Вујановића да иде на војну параду у Москву 9.маја ове године поводом прославе 70 година победе над нацизмом и фашизмом у Другом светском рату, а онда одлука да ипак не иде.

На фону раније више пута слатог упозорења Црној Гори из Москве да не би требало да се придружује Северноатлантском савезу, Амбасадор Нестеренко је недавно рекао „да одлуку о чланству Црне Горе у НАТО треба да донесу грађани на референдуму, а не неко административно тело, рецимо, парламент“.

Можда је садржај и порука са билборда интелектуално умеће председника Скупштине Црне Горе Ранка Кривокапића чији је кабинет тим поводом замерио Нестеренку да се меша у унутрашње послове Црне Горе. Поручено је такође да је сасвим уставно да о чланству Црне Горе у НАТО одлучи њен парламент, а не народ. Уосталом, црногорски народ већ пуних двадесет и пет година не одлучује ни о чему, па не треба да одлучује ни о овом питању. У њихово име (и презиме) ће одлучивати pater familias Milo, преко својих улизица и полтрона који чине тзв. Црногорски парламент.

Зашто је на билборду „суверена Црна Гора“ пожелела срећан пут Нестеренку? Зато што одлази са функције амбасадора по завршеном дипломатском мандату који је трајао од 2011. Истовремено, да се искаже доиста „културна“ добродошлица новом амбасадору Руске Федерације у Црној Гори.

И тако Подгорица живи вруће летње дане од паљења НАТО заставе до билборда подршке том истом НАТО савезу кроз провокативну поруку упућеном ни мање ни више него амбасадору, поновићу још једном – Русије, вековног пријатеља и савезника Црне Горе.

(ФскСРБ – Златко Богатиновски)