Прочитај ми чланак

ФАКТОР ПЛУС АНКЕТА: Патриотски блок (Двери и ДСС) као и Радикали прелазе цензус

0

srpske politicke stranke

Редовно месечно истраживање агенције „Фактор плус“ показало је и да грађани највише одобравају и верују у оно што ради и говори Вучић и сматрају да би Србија требало да повећа свој економски утицај на Космету, док политика помирења међу народима бивше Југославије ужива подршку убедљиве већине, али тек сваки четврти верује да ће се помирење и догодити.

Истраживање је обављено телефонском анкетом од 24. јула до 30. јула на 1.200 испитаника са територије Србије без окупиране територије Косова и Метохије.

Готово половина испитаника, њих 49 одсто, одговорила је да би изашла на изборе када би били одржани следеће недеље, њих 26 одсто не би гласало, а тачно четвртина, односно 25 одсто, не зна да ли би изашло на биралиште.

Међу онима који би изашли на изборе, чак 71 одсто зна за кога би гласало, а 21 одсто не зна.

Од тих 71 одсто који знају за кога би гласали, Српску напредну странку подржава 50,7 одсто, што је резултат који говори да нема битних промена у расположењу бирачког тела у последњих годину дана, рекао је аналитичар агенције „Фактор плус“ Дејан Вук Станковић на конференцији за новинаре.

На другом месту је Социјалистичка партија Србије са 9,2 одсто, а трећа Демократска странка са 7,1 одсто, која се стабилизовала и њен рејтинг не пада јер су престале унутарстраначке полемике и јер се део бирача Социјалдемократске странке Бориса Тадића приклонио ДС-у, оценио је Станковић.

Изнад цензуса је још и Српска радикална странка Војислава Шешеља са 5,8 одсто, а у парламент би вероватно ушла и коалиција Демократске странке Србије и Двери, док би ван парламента остали Социјалдеомократска странка Србије Расима Љајића, Тадићев СДС, Либерално демократска партија Чедомира Јовановића, Српска народна партија Ненада Поповића, Доста је било Саше Радуловића и Јединствена Србија Драгана Марковића Палме, која ужива поверење тек 0,6 одсто бирача.

– Власт има легитимацију грађана за оно што ради, јер ужива њихову подршку. Показује се и да се већина политички опредељених бирача везује за власт, а један од узрока за то је и криза опозиције – рекао је Станковић.

На питање „да ли одобравате оно што ради и говори“ највише позитивних одговора забележио је Вучић, 56 одсто, а је 30 одсто одговорило да не одобрава, док је 31 одсто испитаних дало позитиван одговор о председнику Србије Томиславу Николићу, кога, међутим, не подржава 47 одсто испитаних.

Грађани најмање одобравају оно што ради и говори Борис Тадић, кога подржава свега 12 одсто испитаних, а 52 не подржава.

Парадоксално, највећи број испитаника, њих 16 одсто, види Тадића као политичара који није на функцији а који би знањем, радом и угледом могао да допринесе напретку Србије.

На питање које би мере Србија требало да предузме како би заштитила своје економске интересе на Косову, 54 одсто је одговорило да би требало подстицати приватне предузетнике, 28 да је потребно да повећа свој утицај на тржишту Косова, док 28 одсто испитаних сматра да се не може ништа учинити јер Косово постаје све више независно.

Укупно 35 одсто испитаника би подржало странку левичарских опредељења, попут Грче Сиризе, која би се успротивила мерама штедње и аранжману са Међународним монетарним фондом, док је 48 одсто против.

– Овај резултат показује да у Србији није залудан посао правити странку налик Сиризи. Та врста радикалне левице није без основа у бирачком телу, нема масовну подршку, али није ни занемарљива. У Србији су велике класне поделе и социјалне разлике, а вођа Сиризе Алексис Ципрас је у српским медијима представљен као херој, попут председника Русије Владимира Путина – навео је Станковић.

(Мондо.рс, Србин.инфо)