Прочитај ми чланак

ОПЕРИСAН: Драгану Џајићу уграђен стент

0

dragan_dzajic_106815533

На време урађено Све је прошло у најбољем реду. До био сам терапију и речено ми је да се припазим наредних неколико дана.

Најбољи српски фудбалер свих времена Драган Џајић је на клиници Дедиње подвргнут хируршком захвату при којем му је уграђен један стент. Интервенција је прошла без проблема, па се легенда Црвене звезде већ опоравља у кругу породице.

Шекуларац прошао исто

Друга Звездина звезда Драгослав Шекуларац прошле године у мају, морао је хитно да буде подвргнут уградњи стента прошле године у мају, што је била трећа интервенција на срцу фудбалског аса. После две седмице у болници Шекуларац је пуштен кући да настави шаховски „рат“ са кошаркашким тренером Владом Ђуровићем.

– Тачно је да сам био на Дедињу и да ми је уграђен један стент. Жив сам, глава је на месту – нашалио се Џајић на почетку разговора, а затим наставио у озбиљнијем тону:

– Све је прошло у најбољем реду. Добио сам терапију које морам да се придржавам и речено ми је да се припазим наредних неколико дана, да се не излажем високим температурама.

Обично се код кардиолога по стент одлази када се „дотера цар до дувара“, али Џајић каже да је његов здравствени проблем већ дуго праћен и све је на време одрађено.

– Прати мене тај проблем већ неко време, знао сам да ћу пре или касније морати да дођем на уградњу на стента, али сам се редовно контролисао и доктори су имали добар увид у стање крвног суда. Одлагао сам интервенцију док ми није препоручено да би било боље да то сада решим. Не, није ми позлило, али морам озбиљно да схватим моје здравље.

Крајем прошле године бивши председник црвено-белих имао је операцију шаке леве руке, после чега је неко време носио гипс.

Популарни Џаја се на хируршку интервенцију одлучио на савет лекара, будући да је пар година уназад осећао болове у руци. И тај захват је протекао у најбољем реду тако да се брзо вратио својим редовним активностима у Савету клуба.

Такође, у јулу 2008. године успешно је оперисао увећану простату.

Шта је стент?

Стентови су еластични мрежасти цилиндри, који су фабрички постављени на балон. Направљени су од специјалне врсте челика и не рђају. Особе којима је стент уграђен слободно могу да пролазе кроз уредаје за детекцију метала (нпр на аеродромима …).

Стентови се постављају тако што се прво се направи мали улаз кроз бутну артерију, кроз коју се убацује, прво, водич-жица, а касније и она на којој се налазити стент. Стент се прецизно поставља у подручје сужења или отвореног запушења артерије.

Извор: Курир