Прочитај ми чланак

ИСТРАГА: УЕФА у Србији руши фудбалску мафију

0
misel-platini-vecizi derbi -fudbal-foto-sasa-pavlic-foto-reuters-1

Фото: Саша Павлић, Дадо Ђилас

Први човек европске „куће фудбала“ Мишел Платини преко својих људи од поверења жели да стане на пут намештању првенствених утакмица у нашој земљи.

За челне људе Европске фудбалске федерације (УЕФА) у Ниону закулисне радње у српском фудбалу нису никаква тајна захваљујући сопственим истражиоцима, који последњих месеци крстаре нашом земљом од стадиона до стадиона, испитујући све сумњиве појаве на теренима и око њих.

Председник УЕФА Мишел Платини изгубио је стрпљење кад је у питању српски фудбал и решио је да оформи тим својих људи од поверења, који ће стати на пут једној од најозбиљнијих мафија у нашој земљи.

Буразерске намештаљке

Добро обавештени извори тврде да је толико интересовање код УЕФА за дешавања у српским лигама изазвано снажним прелазом с „буразерских намештаљки“ на штеловања резултата која су директно повезана с клађењем и везама клубова с кладионицама.

– Многе податке УЕФА добија директно од Фудбалског савеза Србије, али оне суштинске, поверљиве и од највећег значаја сами прибављају. Све знају, што јасно указује на то да у Србији постоји организована мрежа њихових службеника. Задатак им је да држе на оку нашу лигу, па се зато не треба чудити ако су открили везу клубова и кладионица – рекао је извор Курира.

Прате и жуте картоне

Намештаљке које су се спорадично појављивале у Суперлиги нису привлачиле пажњу спољашњег фактора, јер се завршавало на релацији „клуб-клуб“ и актери нечасних радњи нису договоре уновчавали у кладионицама.

Међутим, управо завршена сезона имала је утакмице у којима је било прелаза из „2 у 1“ и обратно, а дешавали су се мечеви на којима је број голова изазивао сумњу код обичних навијача.

– Људи у ФСС изненаде се кад у дописима из Ниона прочитају анализу дешавања на сумњивој утакмици, у којима се до детаља објашњава разлог за показани жути картон. За њих је српски фудбал отворена књига – закључио је наш саговорник.

КУРИР ПОГОДИО ЦЕЛО КОЛО ЈСЛ!

Пред крај Првенства Србије у сезони 2013/14, Заједница клубова Суперлиге у мају 2014. издала је саопштење да је наш фудбалски шампионат никад регуларнији, а да су приче о намештању само трачеви.

Курир је одмах демантовао ове тврдње, погодивши коначне исходе пет најсумњивијих мечева 28. кола! Жртвовали смо 500 динара и уплатили тикет у једној кладионици, а затим га поделили с нашим читаоцима. Тад смо погодили сумњиве мечеве ОФК Београд – Напредак 1 (1.50), Партизан – Вождовац 1 (1.12), Раднички Ниш – Спартак 1 (1.76), Војводина – Јагодина 2 (2.55) и Слобода – Црвена звезда 2 (1.15) и на уложену суму новца зарадили 4.335 динара.

Занимљиво је то да су квоте на већини мечева почеле нагло да падају одмах након што смо уплатили, па је победа Јагодине у Новом Саду пред почетак меча „плаћала“ само 1.70, а Нишлија над Спартаком тек 1.30.

ТОЛЕ И ЛАКОВИЋ ПУТУЈУ У ЦИРИХ

Због Конгреса ФИФА у петак, на којем ће се гласати за новог председника кровне фудбалске организације, Томислав Караџић и Зоран Лековић путују данас у Швајцарску.

Очекује се да ће руководећи тандем пре Цириха посетити Нион, где ће с представницима УЕФА разговарати о тренутној ситуацији у српском фудбалу.

Није тајна да ће Караџић затражити подршку од Платинија и његових сарадника у окршају који следи с опозицијом.

Извор: Курир.рс