Прочитај ми чланак

БЛОКАДА БАНАКА: Клијенти због швајцарца спремили герилске акције!

0
blokada banaka

Фото: Графички студио Блица

Незадовољни грађани који имају кредите у швајцарцима већ су почели да праве вештачке гужве у банкама, али имају и друге планове.

Од наредне недеље директорима банака доносиће и приговоре написане на циглама, даскама, аутомобилским хаубама…

Након што су им банке и НБС јасно ставили до знања да више не желе да преговарају о решењима за стамбене кредите у швајцарским францима, Удружење банкарских клијената “Ефектива” почело је озбиљно да ради на активностима којима ће блокирати рад банака.

Незадовољни клијенти банака којима су рате за кредите увећане и по 80 одсто, већ су почели да пишу приговоре које ће у централе банака стизати на најкабастијем могућем материјалу, а намера је и да у филијале банака долазе у групама од преко 50 људи и тако опструирају рад.

У Србији је 21.000 стамбених кредита у швајцарцима.

– Банке су толико бахате да смо осмислили мере којима ћемо им парирати. Већ од наредне недеље у централе ћемо организовано доносити приговоре написане на хаубама од аутомобила, старим вратима, даскама за ве-це шоље, шперплочама, најлону од 10 квадрата…

Такве пошиљке банке по закону морају да приме јер није прописано да приговор мора бити написан само на папиру. У супротном жалићемо се централној банци која има право да банци, због одбијања да прими приговор, изрекне казну од 100.000 динара – каже за “Блиц” председник Удружења банкарских клијената “Ефектива” Дејан Гавриловић.

Марко Васић, коме је рата кредита у швајцарцима од 2008. скочила са 350 на 570 евра у овој години, каже да ће незадовољни клијенти правити и вештачке гужве по банкама што би им практично блокирало рад.

– Прошле недеље у једну експозитуру је ушло 70 незадовољних грађана. Сваки од нас је културно стајао у реду, чекао да плати рату кредита од по два динара и опет се враћао у ред. Практично смо блокирали рад банке, службеници су били у паници, а менаџери су се презнајали и поред температуре од 19 степени. Епилог је био да нас је примио извршни одбор банке уз договор да ћемо, ипак, наставити разговоре о проблему и решењима – каже Васић за “Блиц”.

У банкама не желе званично да коментаришу најављену блокаду. Незванично, међутим, у многим банкама озбиљно размишљају шта да раде, знајући да су им “везане руке”.

Просечна рата је са 300 евра порасла на око 450 у овој години.

– Припремићемо најбољи могући одговор. Свесни смо, међутим, да је закон на страни незадовољних клијената. Прописи кажу да банке морају примити приговор без обзира на чему је написан. Важно је само да такав документ садржи све писане елементе. Исто тако морамо примати и уплате од по два динара јер је и ситан новац средство плаћања – кажу у једној банци.

Тек 1,5 одсто или 300 грађана који имају овакве зајмове пристало је на неки од олакшавајућих модела отплате који је предложила НБС пре око месец дана.

У НБС нису имали коментар.

Извор: Блиц.рс