Прочитај ми чланак

Шта кад „Електране“ одбију да вам умање рачун за грејање

0

Почетак грејне сезоне померен је са 15. октобра на 1. новембар, а удружења потрошача од тада су истицала да грађани имају право на умањење рачуна, с обзиром на то да нису добили услугу коју плаћају. Међутим, ЈКП "Београдске електране" одбиле су да умање рачуне потрошачима, те "Ефектива" детаљно објашњава – Омбудсман је следећа инстанца којој грађани могу да се обрате како би "истерали правду", те добили умањење рачуна за период у којем су били ускраћени за грејање.

„Електране“ су одбиле да Београђанима умање рачуне за грејање за октобар, а следећи корак за оштећене потрошаче јесте обраћање градском омбудсману, Миљку Ваљаревићу.

„Потрошачи који су добили негативне одговоре од стране београдске топлане, сада би требало да упуте пријаву Омбудсману града Београда. Она се шаље на мејл [email protected]“, објашњавају из „Ефективе“.

Како наводе, улога градског Омбудсмана је да штити и контролише права грађана, а управо на то могу да се позову корисница услуга „Електрана“. Такође, дужност заштитника грађана је и да контролише рад градске управе и јавних служби чији је оснивач град. Управо због тога је, пре покретања потрошачког спора, Ваљаревићева адреса права за оштећене потрошаче.

„Чланом 43. Одлуке о снабдевању топлотном енергијом града Београда, предвиђено је да грејна сезона почиње 15. октобра. Статутом Града дефинисано је да одлуке о начину функционисања комуналних предузећа доноси Скупштина града. Грејна сезона ове године није почела како је дефинисано Одлуком, нити је Скупштина града донела одлуку о одлагању почетка грејне сезоне, чиме је ЈКП ‘Београдске електране’, прекршило наведену одредбу из члана 43. Одлуке“, објашњавају из Ефективе на основу чега грађани могу да уложе жалбу.

Такође, према одредби члана 74. Одлуке о снабдевању топлотном енергијом, предвиђено је да потрошач уговорену цену за испоручену топлотну енергију плаћа у прописаним роковима. Обрнутим тумачењем овог члана долази се до закључка да потошач нема обавезу да плати топлотну енергију која му није испоручена.

„Према члану 79. Одлуке, потрошач има право на рекламацију и умањење цене за период неквалитетног грејања. Тумачењем овог члана, потрошач нема обавезу плаћања грејања које није добио“, кажу из Ефективе.

Фото: efektiva.rs

 

„У складу са наведеним, а с обзиром на чињеницу да грејна сезона није почела на време, како је дефинисано чланом 43. Одлуке, већ је иста одложена за 15 дана, што чини 8,33 одсто дефинисаног трајања грејне сезоне, потребно је да трговцу ЈКП Београдске електране дате препоруку да изврши правично умањење рачуна за грејање у висини од 8,33 одсто, за цео период од 12 месеци“, објашњавају шта грађани треба да траже жалбом, уз обавезну напомену да су претходно од „Електрана“ добили негативан одговор.