Прочитај ми чланак

ЗАЈЕДНИЦА СРПСКИХ ОПШТИНА под условом да Шиптари добију Војску Косова

0

04rosu

Трансформација окупаторско-шиптарских Безбедносних снага у Оружане снаге Косова биће учињена у пакету са нацртом закона о Заједници српских општина, наводи приштински лист “Зери“.

На овај начин би се отворио пут за формирање шиптарских оружаних снага Косова и избегла могућност да српски посланици гласају против.

„Ова два питања су планирана у пакету како би се осигурало да Српска листа не би спречила формирање војске Косова, за шта је потребно мењати Устав. За промену Устава потребне су две трећине од 120 посланика, и две трећине гласова посланика из редова мањина“, наводи лист, позивајући се на изворе из косовских институција.

У Приштини за овај план рачунају и на „благослов“ међународне заједнице.

Срби неће у окупаторско-шиптарско правосуђе

Интересовање за конкурсе за пријем судија и тужилаца српске заједнице је веома мало, пише дневник “Коха диторе”.

Према договору из Брисела између шиптарско-окупаторског премијера Иса Мустафе и премијера Србије Александра Вучића, судство на северу КиМ треба да се интегрише у окупаторски правосудни систем Косова.

“Срби нису конкурисалии и домаће и међународне институције ту чињеницу крију“, пише дневник.

Једино су у шиптарском Тужилачком савету Косова били спремни да кажу да је у конкурсу који је објављен пре око два месеца кандидовала само четири особе на целом Космету односно само једна особа за основно тужилаштво у Митровици.

Од 15 положаја у тужилаштву до сада је конкурисало само четири кандидата. По један за Основно тужилаштво у Гњилану, Приштини и Митровици и један кандидат за канцеларију државног тужиоца.

Најмање интересовање је показано за конкурисање за Основно тужилаштво у Митровици. Само је једна апликација предата док се траже кандидати за девет положаја.

Слична је ситуација и што се тиче кандидата за судије, међутим окупаторски Судски савет Косова и Еулекс нису дневнику пружили податке о броју оних који су конкурисали.

„Што се тиче броја судија тренутно не можемо да шпекулишемо пошто је конкурс отворен до 25. маја. Такође према конкурсу кандидати могу да своје документе доставе преко секретаријата судског савета Косова и у канцеларијама Еулекса“, каже се у одговору Судског савета Косова.

У одговору Еулекса се наводи да је питање конкурисања за правосудне функције поверљиво и да због тога не могу да дају податке.

Извор: РТС, Бета