Прочитај ми чланак

НАСИЛНИ УЛИЧНИ ПРОТЕСТИ У АМЕРИЦИ: Нападнута полиција, убијен црнац (Видео)

0

Хиљаде демонстраната изашло је јуче на улице америчког града Балтиморе како би демонстрирали против полицијске бруталности након што је један мушкарац, црнац Фреди Греј, умро након привођења од стране локалне полиције.

Многи сматрају како је Греј убијен, те како је он још једна у низу жртава бруталности америчке полиције, нарочито када је реч о бруталности према црнцима.

За време јучерашњег протеста избили су и немири – неке особе су разбијале аутомобиле, а страдала су и полицијска возила. Према последњимдњим информацијама, како преноси Си-ЕН-ЕН, ухапшено је најмање 34 особа.

Јучерашње сукобе коментарисала је и градоначелница Балтимора, Стефани Роувлингс-Блејк, која истиче како је „95% демонстраната било мирно“ те како су за нереде одговорни „поједини провокатори“.

americka policija80

САД: Ухапшена 34 демонстранта

Ухапшене су 34 особе, а шест полицајаца је повређено током протеста хиљада демонстраната у Балтимору у САД поводом смрти једног младог Афроамериканца.

„Мали део учесника јучерашњих протеста изазвао је насиље у центру града и у западном делу протекле ноћи и рано јутрос, након што су демонстрације јуче биле углавном мирне током целог дана. Око 34 особе су ухапшене, а шест полицајаца задобили су мање повреде“, рекао је представник полиције Џереми Силберт, а пренео АФП.

У суботу је на хиљаде људи изашло на улице Балтимора, захтевајући одговоре у вези са случајем Фредија Греја, 25. годишњег Афроамериканца који је преминуо док се налазио у полицијском притвору.

Након више сати мирног протеста, део демонстраната почео је да баца лименке и пластичне флаше на полицајце и ломи прозоре на полицијским возилима и излоге радњи, пренео је АП.

У нередима је повређено двоје људи, а најмање десетак је ухапшено, јављено је у првим вестима.

Раније у току јучерашњег дана, окупљени су носећи плакате са натписима „Затворите полицајце убице!“ и „Уједините се!“, прошетали од болнице где је младић преминуо до градске скупштине, где су испунили градски трг.

Греј је преминуо 19. априла након што је задобио фаталну повреду кичме док се налазио у полицијском притвору.

Његова смрт интензивирала је националну дебату о полицијском поступању према Афроамериканцима.

Најновији протести уследили су пошто је заменик комесара полиције саопштио да је Греју требало да буде указана медицинска помоћ на месту хапшења, пре него што је стављен у комби са лисицама и без појаса, чиме су прекршена правила службе.

Грејова смрт упоређена је са убиствима других ненаоружаних Афроамериканаца, које су починили полицајци белци у Њујорку и Фергусону, навела је америчка агенција.

Извор: sputniknews.com, edition.cnn.com, Танјуг