Прочитај ми чланак

НКПЈ и СКОЈ одали почаст жртвама НАТО агресије

0

skoj nkpj 2

Нова комунистичка партија Југославије и Савез комунистичке омладине Југославије одали су почаст жртвама империјалистичке НАТО агресије.

Наша делегација је том приликом положила венац на споменик „Вечна ватра” на Новом Београду. На данашњи дан, 24. марта, пре тачно шеснаест година, отпочела је злочиначка НАТО агресија на СР Југославију. Ми се данас сећамо свих жртава НАТО у нашој земљи, поручујемо да НАТО злочине не заборављамо, да не опраштамо, већ да захтевамо да сви одгoворни морају да се суоче с правдом, и да никад нећемо дозволити да Србија постане део овог злочиначког империјалистичког савеза.

Споменик „Вечна ватра“ је подигнут у славу и спомен свим жртвама НАТО агресије, а данас је у разочаравајуће запуштеном стању. Ово стање реално осликава однос који буржоаске власти у Србији имају према великој трагедији и неправди која је задесила наш народ и нашу земљу. Подсећамо да су они који су најодговорнији за бројна злодела почињена током и после НАТО агресије, и после шеснаест година, и даље на слободи, да нико није осуђен, а да су марионете западног империјализма, буржоаске власти у Србији, цинично се ругајући НАТО жртвама, повукле оптужницу пред Међународним судом правде за злодела која су њихове газде починиле.

Потпуно је лицемерно што у обележавању овог догађаја учествују представници промиперијалистичке власти у Србији, јер су они ти који се на разне начине ругају свим жртвама, а нашу земљу гурају у табор западног империјализма, чије су ударне песнице ЕУ и НАТО. Наша партија и наш омладински савез се гнушају чињенице да се садашњи проимперијалистички премијер Александар Вућић угледа на злочинце попут Герхарда Шредера и Тонија Блера, кога је чак узео и за свог личног саветника. Међутим, свакако да највећу срамоту како за жртве агресије, тако и за све грађане наше земље представља потписивање споразума, Индивидуални партнерски акциони план (ИПАП), са НАТО империјалистима. У Бриселу је ИПАП потписан од стране министра спољних послова Србије Ивице Дачића и министра одбране Братислава Гашића.

aleksandar djenic

Тај споразум нашу земљу ставља у још већи вазални положај према западном империјализму, јер НАТО војницима не само да држава Србија гарантује безбедност, даје касарне и другу инфраструктуру на коришћење, већ им даје и неограничена овлашћења док се налазе на територији Србије. Овај споразум је готово идентичан оном који је у Рамбујеу 1999. године као ултиматум постављен тадашњој СРЈ, која је то одбила, јер да је то прихватила, она би на тај начин изгубила свој суверенитет. Одбијање је било један од повода за агресију на СРЈ. Свакако да није случајно да у сусрет годишњици бомбардовања представници проимперијалистичке владе Дачић и Гашић потписују овај по интересе Србије штетан споразум.

Стога, НКПЈ и СКОЈ захтевају да се обнове међународне тужбе против свих оних који су учестовали у злочиначкој НАТО агресији на СРЈ. Ми захтевамо да Србија поништи све споразуме које су проимперијалистичке владе потписале од 2000. на овамо. Такође, НКПЈ И СКОЈ траже да се срамни ИПАП споразум Србије са ударном песницом империјализма НАТО одмах откаже.

skoj nkpj

Овогодишње обележавање помена НАТО жртвама је добило је и још једну, додатну интернационалистичку ноту. На иницијативу амбасадорке Боливарске Републике Венецуеле, другарице Дие Надер Ел Андари, наша партија и наш омладински савез су искористили прилику да се солидаришу са народом ове нама пријатељске земље, која је на удару америчког империјализма. Наши активисти су носили поруке исписане на шпанском и енглеском језику: „Венецуела није претња, већ нада“, „Независност или ништа“ и „Слобода Новог света представља наду универзума“. На скупу су, такође, били присутни амбасадорка социјалистичке Кубе, пријатељске Белорусије, као и амбасадор Русије.

Слава жртвама агресије на Савезну Републику Југославије!

Не у НАТО!

(Србин.инфо)