Прочитај ми чланак

СРПСКИ, ХРВАТСКИ … савези против АБА лиге

0

kosarka Pavlović, Mitrović i Marjanović0
Регионалне кошаркашке федерације планирају да поново омогуће домаћим шампионатима проходност у елитна европска такмичења.

Кошаркашки савези окупили су се око иницијативе да национална првенства добију предност над АБА. Потписници споразума са АБА (Србија, Хрватска, Словенија, БиХ, Црна Гора) одржали су састанак на којем је предложено да се иде у правцу проходности у европска такмичења из домаћих лига, остављајући могућност да се по њиховом завршетку игра и регионална кошарка.

ФИБА УКИДА ПРИЗНАЊЕ?

Предстојећег викенда у Минхену ће бити одржан састанак Борда ФИБА Европа, на којем се може десити да Европска кошаркашка федерација укине признање АБА лиги. На заседању ће се највише расправљати о увођењу репрезентативних термина током клупске сезоне, као и о наредним корацима у односима са Евролигом по питању организације најјачег клупског такмичења.

Конкретни потези могли би да буду одбијање регистрације играча за клубове и забрана судијама да суде утакмице АБА. У причи о устанку против АБА кључна је проходност клубова у европска такмичења из националних лига.

Србија би, незванично, у том случају могла да рачуна на једно место у Евролиги и једно или два у Еврокупу.

Један од кључних елемената “завере” је и став клубова, са којима ће бити обављени разговори. Партизан и Црвена звезда су одговорили на прелиминарну анкету дописима у којима наводе да су у овом тренутку стабилни партнери АБА, уз став да је допринела развоју кошарке.

„Вечити“ су сагласни да ниједна национална лига није у стању да организује регионално такмичење.

Комешање у нашем региону само је мали део шире приче о турбуленцији у европској кошарци. ФИБА жели да врати најјаче клупско такмичење под своје окриље, као партнер Евролиге која њим управља по овлашћењу добијеном од клубова.

У супротном, ФИБА је припретила формирањем паралелне Евролиге, налик ситуацији иѕ сезоне 2000/2001, када су постојале Евролига и Супролига.

(Вечерње новости)