Прочитај ми чланак

ОНИ СУ НАЈИНТЕЛИГЕНТНИЈИ ЉУДИ У ИСТОРИЈИ: Теслин IQ од 160 до 310

0

Либ Тимс, инжењер електрохемије, кренуо је у занимљи подухват који га је навео да развије иновативну методу за процену интелигенције без  IQ теста. Резултат – ранг листа најпаметнијих људи у историји човечанства.

Тимс је из чисте радозналости прво саставио листу људи који су на ИQ тесту остварили преко 200 бодова. Затим је на основу њихових афинитета, могућности и достигнућа проценио ко је од њих достојан титуле генија.

Међутим, листа не би била потпуна уколико се на њој не би нашле историјске личности које су задужиле човечанство. С обзиром на то да за њиховог живота IQ тестови нису постојали, Тимс је био приморан да развије посебну методу како би проценио њихову интелигенцију.

Треба имати у виду да су IQ тестови доста непрецизни, а да Тимсова метода још увек није испитана и научно призната, тако да ову листу не треба узимати „здраво за готово“.

Ипак, мислимо да је његов труд заслушио пажњу. Погледајте колики IQ према Тимсу имају поједине историјске личности.

marija_kiri_pinkjeca_cool_v

Марија Кири

Марија Кири, познатија као мадам Кири, за свој допринос науци 1911. године добија Нобелову награду за хемију. Овенчана двема Нобеловим наградама она и до наших дана остаје најчувенија жена научник свих времана.

На основу Тимсовог истраживања њен IQ је био између 180 и 200. Мадам Кири умире од последица прекомерног озрачавања 1934. године.

sekspir

Вилијам Шекспир

Шекспир је био угледан песник и позоришни писац још за живота, али његова репутација није достигла данашње размере пре 19. века.

Романтичари су нарочито истицали Шекспирову генијалност, а викторијанци су га славили готово као идола. Од 20. века, Шекспирова дела се стално приказују у различитим културним и политичким контекстима широм света.

Према Тимсу његов IQ је био око 210.

njutn_0
Исак Њутн

Исак Њутн је био енглески физичар, математичар, астроном, алхемичар и филозоф природе, који је данас за већину људи једна од највећих личности у историји науке.

Француски математичар Жозеф Луј Лагранж често је изјављивао да је Њутн највећи геније који је икада живео, додајући једном да је он, такође, и „најсрећнији, јер се систем света не може открити и установити више него једнога пута“.

Тимс процењује да је његов IQ био између 190 и 200.

Leonardo-da-Vinci-SF
Леонардо Да Винчи

Леонардо да Винчи је био италијански ренесансни архитекта, проналазач, инжењер, вајар и сликар. Био је описан као идеал „ренесансног човека“ и као универзални геније.

Познат је по својим ремек-делима, као што су „Тајна вечера“ и „Мона Лиза“, а његови изуми се данас користе у модерној технологији, иако нису примењивани у његово доба.

На основу Тимсовог истраживања његов IQ је био између 180 до 220.

NikolaTesla_9
Никола Тесла

Никола Тесла је био један од најпознатијих српских и светских проналазача и научника у области физике, електротехнике и радиотехнике.

Први је Србин који је номинован за Нобелову награду, 1937. године и исту је одбио.

Једини је Србин по коме је названа једна међународна јединица мере, јединица мере за густину магнетног флукса, тесла.

Преминуо је у својој 87. години, сиромашан и заборављен.

Тимс је проценио да је IQ српског генија могао да буде у распону од 160 до максималних 310.

mileva-albert-ajnstajn
Алберт Ајнштајн

Алберт Ајнштајн је био теоријски физичар, један од највећих умова и најзначајнијих личности у историји света.

Ајнштајн је формулисао специјалну и општу теорију релативности којима је револуционисао модерну физику. Иако је најпознатији по теорији релативности, Нобелова награда за физику му је додељена 1921. године за објашњење фотоелектричног ефекта као и за допринос развоју теоријске физике.

У народу, име „Ајнштајн“ је синоним за човека високе интелигенције или за генија. Тимс процењује да је Ајнштанов IQ био између 205 и 225.

o-2

Никола Коперник

Никола Коперник је био пољски астроном, математичар, правник, лекар и економиста, први научник који је формулисао хелиоцентрични модел свемирских тела.

Од 1496. до 1504. године студирао је црквено право, астрономију и медицину у Италији. После је био до 1512. године лекар и повереник свом ујаку, вармијском бискупу, онда до краја свог живота је био свештеник у Фрауенбургу, данашњи Фромборк, где је на једној кули тврђаве, која је окруживала цркву, уредио опсерваторију са које је посматрао кретања небеских тела.

На темељу тих посматрања и резултата до којих је дошао, написао је дело „О кружењу небеских тела“ у 6 књига, објављено у Нирнбергу 1543. године, непосредно пред смрт. Ово дело је представљало прекретницу у астрономији, и подстакло је капитална открића Кеплера и Њутна.

Његов IQ је, према Тимсу, био између 160 и 200.

gete

Јохан Волфганг фон Гете

Јохан Гете је био немачки писац, политичар, песник, научник и филозоф, а током 10 година и председник области Вајмар.

Гете је био једна од најзначајнијих личности немачке књижевности и европског неокласицизма и романтизма крајем 18. и почетком 19. века.

Аутор „Фауста“ и „Теорије боја“ ширио је свој утицај широм Европе, а током наредног века његова дела била су инспирација за многе музичке и драмске комаде.

Према Тимсу његов IQ је био између 210 и 225.

(blic.rs)