Прочитај ми чланак

Обама долази у Београд?

0

289988-obama

После Никсона, Форда и Картера, Србију ће на јесен највероватније посетити и амерички председник Барак Обама. Наиме, Џон Кери обећао је да ће Обами пренети Дачићев позив да посети Србију.

На састанку у Вашингтону Кери је подржао напредак у Бриселском дијалогу, реформе које Србија спроводи, лидерске кораке у стабилизацији Балкана и изразио жељу да ће САД имати добре односе са Србијом.

– Мислим да је то велико признање за Србију, и велика похвала и сатисфакција за све оно што је Србија урадила протеклих година, истакао је Дачић.

Иако је посета политичка манифестација, како каже историчар Момчило Павловић, ко зна да чита дипломатски језик јасна му је била порука када је млађи Буш у посету отишао Тирани, где је подржао албанску сецесију, као и Загреб и Љубљану, а заобишао Београд.

– То је симболика, зато би евентуална посета Обаме била порука и Москви да Београд није само њена емотивна и политичка сфера, већ и да Америка има своје бројне присталице, закључује Павловић, а преноси новосадски 021.

 

Mondo.rs