Прочитај ми чланак

За коктеле у амбасадама до 30.000 евра

0

sns

Наше дипломате могу да троше паре за репрезентацију, само према правилницима МСП. Новац намењен и за неформалне сусрете

Дипломате Британији за казне дугују 75 милиона фунти

ЗА трошкове репрезентације наших дипломата и амбасада широм света у просеку се годишње из државне касе издваја између 15.000 и 30.000 евра по дипломатско конзуларном представништву.

За тај новац, амбасадори могу да организују ручкове, пријеме, и друге видове одржавања неопходних неформалних дипломатских контаката, али искључиво у складу са детаљним инструкцијама Министарства спољних послова.

Према правилницима МСП, тај новац не би смео да се троши на „угошћавање“ наших представника који долазе у званичне посете, јер су ти трошкови већ покривени у виду дневница које добију у Београду. Тачна рачуница о средствима утрошеним за организовање разних скупова мора редовно да се доставља централи у Београду.

Полемику како се и колико новца троши у нашим ДКП широм света поново су покренуле информације да је наш амбасадор у Француској Рајко Ристић, мимо одлуке МСП, организовао пријем поводом Дана државности у нашем представништву у Паризу.

Према информацијама које су „Новостима“ достављене из МСП, он није прекршио ниједну интерну инструкцију:

– Иако је због економске ситуације у земљи и стања у јавним финансијама донета одлука да се ове године у амбасадама не обележава Дан државности, остављена је могућност да се трошкови пријема „покрију“ из донација. Амбасадор Ристић је 14. јануара обавестио МСП да је обезбедио донаторска средства, чиме је у потпуности поступио у складу са инструкцијама.

ПРАЗНИК

КАКО нам је речено у МСП, према правилницима, наша ДКП из буџета добијају средства за рад, која, између осталог, могу да користе и за организовање разних манифестација поводом националног празника наше земље. Према буџету за ову годину, за рад наших ДКП широм света намењено је 4,7 милијарди динара, што покрива плате дипломата, закуп и одржавање објеката, али и све остале трошкове, укључујући репрезентацију.

 

Večernje Novosti