Прочитај ми чланак

ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ отвара Тачијеву болницу на Косову и Метохији

0

pasjane dom zdravlje kosmet -1331561945-133440

У среду 14. јануара биће свечано отоворена болница у селу Пасјане, где је до сада седам дана у недељи радила дневна амбуланта, по систему Министарства Здравља Републике Србије чије је седиште Здравственог центра било у Шилову.

Отварању болнице у Пасјану присуствоваће председник Владе Србије Александар Вучић.

Вучић у среду на Косову и Метохији

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић посетиће Косово и Метохију у среду, 14. јануара.
Том приликом, премијер Вучић обићи ће Пасјане, Штрпце и Грачаницу, саопштено је из Владине Канцеларије за сарадњу са медијима.
Ово је прва посета једног председника Владе Републике Србије од 1999. године Пасјану, Штрпцу и Косовском Поморављу, саопштено је из Канцеларије за КиМ.
Поред премијера Вучића у посети Косову и Метохији биће и министри Братислав Гашић, Никола Селаковић, Небојша Стефановић, Златибор Лончар и Александар Вулин и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, који је и домаћин посете.
Према програму посете, премијер ће присуствовати отварању породилишта у Пасјанима, а у Штрпцима је предвиђен сусрет са виђенијим представницима локалне заједнице.
У Грачаници је предвиђен састанак са Владетом Костићем, кандидатом за градоначелника ГИ „Српска” и Бранимиром Стојановићем, доскорашњим градоначелником, као и откривање споменика краљу Милутину.
Премијер ће посетити и манастир Грачаница, где ће се срести са Владиком Теодосијем и одржати састанак са председницима општина са већинским српским становништвом, српским покрајинским министрима и српским посланицима у покрајинској скупштини, председницима привремених органа и начелницима округа, наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

(Танјуг)

Систем здравствене заштите Србије на простору Косовско-поморавског округа који је функционисао од 1999. године биће делимично демонтиран или интегрисан у окупаторски шиптарски здравствени систем, отварањем једне болнице која ће за Србе из Општине Косовска Каменица и Ново Брдо бити подједанко удаљена колико и тренутне болнице у Врању или Грачаници.

Још увек није познато да ли ће на улазу стајати табла са натписом Министарсвтва Здравља Републике Србије и убијеног доктора Јосифа Васића.

Право на здравствену заштиту имаће и Албанци који живе у селима којима је окружено Пасјане.

Оваквом одлуком власти у Београду, права на благовремену здравствену заштиту лишено је више од 30000 Срба којима је поред тога ускраћено и право на слободу кретања.

Недавно је у дневном листу „Новости“ објављена вест под насловом „Пасјане: Без болнице нема порођаја, а нема ни Срба“ што јасно указује да су идеји о интегрисању здравственг система РС у окупаторски шиптарски  здравствени систем кумовали директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић и садашњи председник општине Партеш-Пасјане Драган Николић.

Камен темељац за изградњу болнице у Пасјану, која је по плану требало да функционише по окупаторском шиптарском систему „Републике Косово“ положио је тадањи потредседник окупаторске Владе Косова (у Влади Хашима Тачија) Слободан Петровић са тадашњим председником општине Партеш-Пасјане, Ненадом Цветковићем, а изградњу исте финансирало је шиптарско министарство за локалну самоуправу Косова.

Албански медији на Косову и Метохији извештавају само о посети премијера Србије Грачаници и позиву Срба на друштвеним мрежама да организовано дочекају премијера.

Потпреседник окупаторскошиптарске Владе Косова Хашим Тачи изјавио је да дводневна посета Вучића носи „поруку толеранције“ и у циљу је побољшања добросуседских односа, као и у циљу међусобног признања.

Новоформирана општина Партеш – Пасјане броји око 6000 становника. Првобитно је планирано седиште општине у селу Партеш, али због иницијативе локалних политичара и незаинтересованости шиптарских власти, седиште општине је пресељено у селу Пасјане, познатом по бројним хапшењеима Срба и међусобним предизборним чаркама.

Садашњи председник општине Драган Николић са Српске листе неколико година пре садашње функције био је начелник коосовско-поморавског округа као кадар Г17.

Почетком 2014. године у селу Коретиште отворена је амбуланта у којој је дневно радило и неколико лекара специјалиста, али са отварањем болнице у Пасјану (по бриселском споразуму) ова и амбуланте у селима око Гњилана (Шилово, Горње Кусце, Станишор и Коретиште) где је највећа концентрација Срба биће без лекара више од 20 дана у месецу. Здравствени Центар у Гњилану кога су након 1999. године заузели Албанци удаљен је свега 3-5 километра од поменутих села, али су Срби здравствену заштиту у овим установама тражили једино када нису имали други избор.

Упркос противљењу мештана Ранилуга, Шилова, Коретишта и Горњег Кусца из амбуланти у овим селима крајем прошле године однешен је део медицинске опреме, попут лобараторије за анализу крви и осталих апарата за интерну медицину у болницу коју је саграђена средствима шиптарске Владе Косова, а такође је из Београда стигла додатна медицинска опрема за комплетно опремање болнице у Пасјану.

Гњиланска села Шилово, Горње Кусце, Станишор и Коретиште су села у којима тренутно живи највише Срба на овом делу Косова и Метохије.

У случају инцидената попут мартовских немира Срби из гњиланске, новобрдснке и косовско-каменичке општине биће лишени здравствене заштите.

У последње време све су бројније приче о укидању институција Републике Србије на Косову и Метохији и престанак финансирања из Београда које је до сада одржало Србе на Косову и Метохији.

Радници српских институција и овога пута су у обавези да присуствују дочеку премијера Александра Вучића.

Због оваквих потеза власти бројне породице са овог дела Косова и Метохије биће приморане да напусте Косово и Метохију због немогућности да остваре основна права за несметан живот.

(kosovoimetohija1389, Србин.инфо)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.