Прочитај ми чланак

СВЕ ЗБОГ АРАПА: Пописују станове и локале у најстаријем делу Београда

0

Ljubitelji Savamale na jednom od tradicionalnih okupljanja

Становници и предузетници из једног од најшармантнијих делова престонице у паници. Премеравају се стамбене куће, ресторани, кафићи галерије…

ФРОНТ СТАНАРА И УГОСТИТЕЉА

Заједнички фронт за одбрану Савамале формирали су Друштво староседелаца и љубитеља Савамале, „Миксер хаус“, „Младост“, „Лудост“, „Радост“, КЦ Град, „Чорба кафе“, „Бен Акиба“, „Бранков“, „Берлинер“, „Транзит“, „Двориштанце“, „Прохибиција“, галерија „Штраб“, галерија „12 ХУБ“, Концепт бар „Завод“ и кафе „СФРЈ“.
Представници станара и 16 клубова, ресторана и галерија Савамале траже хитан састанак са градоначелником Синишом Малим, како би се упознали са стварним плановима града на потезу улица Карађорђева, Браће Крсмановић, Травничка.
– Сматрамо да спекулације, нетранспарентне радње и нагађања око пројекта „Београд на води“ морају да престану и да град и инвеститори из Емирата остваре искрен и конструктиван дијалог са људима који су подигли Савамалу из пепела и учинили је урбаним бисером – кажу у заједничком саопштењу станари и предузетници.

Савамала је на ногама.

Чиновници града, осим на врата Карађорђеве 36, покуцали су и на многобројне друге објекте у овом делу престонице, са намером да попишу стамбени и пословни простор уз образложење да се то ради због „Београда на води“, којег требају да граде арапски инвеститори из Дубајија, на основу договора са српским премијером Александом Вучићем.

Становници и предузетници из овог краја кажу да се жестоко противе да се без икакве најаве, стратегије и правне аргументације ових дана узнемиравају полуилегалним посетама од стране представника Дирекције за грађевинско земљиште, који премеравају станове, локале, галерије, ресторане, културне центре.

Објашњење због чега се то ради је, кажу Савамалци, немушто или никакво.

Не може се сазнати ни какав исход људи који су уложили огромну енергију и животне финансије у своје пројекте у овом крају, могу да очекују.

Томица Спасић, председник друштва староседелаца и љубитеља Савамале, каже да су веровали да се од пописа одустало кад се чиновници нису прекјуче појавили у Улици браће Крсмановић, али су јуче виђени у крају.

– Људи траже да им се отворено каже шта се дешава и зашто се све пописује и премерава, а не да се ради испод жита – каже нам Спасић.

– Чули смо да је то неко у граду радио на своју руку и да се од тога одустало, али изгледа да није. Прича се једно, ради друго, све у некој магли. Нека нам неко отворено објасни шта се дешава!

Ради утврђивања правног и чињеничног стања на подручју приобаља Саве, везаног за пројекат „Београд на води“, којег требају да реализују арапски инвеститори из Емирата, Дирекција за грађевинско земљиште формирала је Радну групу чији је задатак да изврши попис свих непокретности, кажу у Скупштини града.

– Анализа треба да садржи попис објеката са структуром, површином, подацима да ли је стамбени или пословни, о власнику, кориснику или закупцу, статусу коришћења, као и попис катастарских парцела са укупном површином земљишта коју користе физичка или правна лица – објашњавају у Граду.

– Радна група ће затим сачинити извештај о могућностима решавања имовинско- -правних односа.

У градској управи напомињу да почев од јула представници Радне групе са градском и општинском инспекцијом и колегама из Геодетског завода обилазе локације, те да за више од четири месеца није било никаквих примедаба станара.

vucic i arapi  01

ЕВО КО ГРАДИ БЕОГРАД НА ВОДИ: Арапски лопови покрали Индијце, Пакистанце, Курде …

Пројекат Београд на води ударна је песница актуелне владе. Као БеоГРАД на води, пројекат је први пут постао познат јавности 2012. приликом локалних избора у Београду[1]. Од идеје коју представља једна странка и кандидат за градоначелника, данас је готово јерес задирати у оспоравање овог пројекта. Да је то тако, сведочи изјава Вучића из марта, приликом представљања мастер плана у Дубаију, када је рекао да је ,,ово ново рођење Србије”!

НА ДЕСЕТ ЕВРОПСКИХ УНИВЕРЗИТЕТА

Савамалци кажу да желе да заштите своју имовину, али и аутентичне детаље овог краја.
О трансформацији Савамале учи се, кажу, на десет европских универзитета, а о томе су извештавали и водећи светски медији.

 

Према његовим речима, ,,Београд ће постати регионални центар. Бићемо земља која привлачи највећи број туриста и инвеститора у региону”[2]. Премијер је нагласио да овај пројекат ,,није бајка” и да подразумева излазак Србије из кризе, заједно са ,,оваквим” растом ауто-индустрије и пољопривреде[3]. Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је да је ово историјска шанса не само за главни град, већ и за целу Србију[4].

Пројекат по тврдњама вреди осам милијарди евра и отвориће 200.000 радних места, цела српска привреда ће се покренути, привредне гране које прате грађевину, људи ће се запослити у ресторанима, хотелима, кафићима, шопинг центрима[5]. Можда је добро споменути и необичност, да полиција 24 сата седам дана у недељи чува билборд Београда на води на згради Железничке станице у Београду! Од када је ово посао полиције?

Иако смо свакодневно уверавани у епохални значај Београда на води, имамо много разлога за забринутост. Наиме, за подручје на коме треба да се гради ово ,,чудо невиђено” не постоји ниједан плански документ нижег реда – Детаљни урбанистички план (ДУП), Регулациони план, План детаљне регулације, већ само Генерални план (ГП) Београда 2021, који је ово подручје – подручје Савског амфитеатра, али и Старог сајмишта (преко пута Савског амф.), предодредио као значајно и вредно, па је у ту сврху предвидео обавезну израду конкурса пре реализације тих локација (препоручујемо међународни конкурс)[6].

Читај – ДАЉЕ

(Вечерње новости, НСПМ – Бранислав Оморац)