• Почетна
  • ВИДЕО
  • РАТ ЗБОГ ФИЛМА: “Обама се понаша као мајмун у тропској шуми” (Видео)
Прочитај ми чланак

РАТ ЗБОГ ФИЛМА: “Обама се понаша као мајмун у тропској шуми” (Видео)

0

Kim Jong Un

Северна Кореја је данас назвала америчког председника Барака Обаму „мајмуном“ због позива биоскопима да прикажу комедију о атентату на њиховог лидера Ким Џонг Уна и запретила „неизбежним смртоносним ударима“ због спорног филма.

Пјонгјанг је, такође, оптужио САД за обарање веб сајтова у Северној Кореји ове седмице, који су се догодили пошто су САД обећале да ће одговорити на хакерски напад на компанију „Сони пикчерс“, продуцента филма.

„Сони пикчерс“ је испрва одустао од пуштања филма након напада анонимних хакера, који су подсетили на терористичке нападе на САД 11. септембра 2001, у претњама упућеним биоскопима који би филм приказивали.

Обама је критиковао одлуку „Сонија“ и филм је почео да се приказује ове седмице, пренеле су агенције.

Национална комисија за одбрану Северне Кореје саопштила је данас да Обама стоји иза пуштања филма „Интервју“ који је окарактерисала као нелегалан, непоштен и реакционаран.

„Обама се понаша непромишљено у речима и делима попут мајмуна у тропској шуми“, рекао је неименовани званичник севернокорејске Комисије у саопштењу које је пренела званична агенција КЦНА.

„Уколико САД наставе у америчком стилу арогантне, безобзирне, произвољне праксе, налик гангстерској, упркос поновљеним упозорењима (Северне Кореје), треба да имају на уму да ће њихови пропали политички послови доживети неизбежне смртоносне ударце“, рекао је севернокорејски званичник.

Kim DŽong Un severna koreja insert iz filma

Комисија је саопштила да је филм „којим се промовише тероризам, направљен уз умешаност високих званичника америчке администрације“, последица непријатељске политике САД према Северној Кореји.

Према речима званичника севернокорејске Комисије „САД, велика држава, почела је са ометањем интернет операција великих медија у Демократској Народној Републици Кореји, без стида попут деце која се играју жмурки“.

Он је оптужио Вашингтон да је хаковање компаније „Сони“ повезао са Северном Корејом без јасних доказа.

САД су већ одбациле предлог Пјонгјанга да се спроведе заједничка истрага у вези са хакерским нападом на компанију „Сони“.

Северна Кореја је данас изнела противпредлог наводећи да истрага може да буде спроведена приватно уколико је за САД исувише тешко да открију осетљиве информације. Амерички филм „Интервју“ је комедија о завери ЦИА да изврши атентат на севернокорејског лидера.

Филм је зарадио више од милион долара од приказивања на дан Божића у више од 300 независних биоскопа, пошто су велики биоскопски ланци одбили да филм прикажу, након претњи хакера.

   
У Кини и Ј. Кореји масовна пиратерија „Интервјуа“

Стотине хиљада људи у Кини и Јужној Кореји погледало је илегалне копије спорног филма „Интервју“, док је измишљена прича о атентату на севернокорејског лидера Ким Џонг-уна за Божић приказана у Америци у више од 300 биоскопа.

Само у Кини је копије филма, титлованог на кинеском, погледало најмање 300.000 људи на онлајн порталу за размену видео садржаја.

Већина која је гледала филм у Кини и Јужној Кореји каже да је разочарана приказаним, а да је њихов главни мотив да дођу до копије био што је продуцентска компанија „Сони пикчерс“ била мета хакерских напада због тог филма.

„Није важно да ли је филм добар или не, он је постао нешто што свако треба да погледа“, написао је један од блогера на кинеском порталу Веибо.

Чак и гледаоци из Јужне Кореје, која је и даље у техничком рату са Северном, кажу да нису импресионирани оним што су видели.

„Пуно тога је нереално и људи који глуме становнике Северне Кореје јако лоше изговарају њихов језик“, написао је један од гледаоца на порталу Навер, а преноси Ројтерс.

„У сцени у којој Ким Џонг-ун побесни, нисам могао јасно да разумем шта он заправо прича“, један је од коментара на порталу.

Други гледалац је написао да у филму „нема ни драме, ни забаве“ и пита се „Зар нису могли да направе бољи филм“.

Сони за сада не планира дистрибуцију филма у азијским биоскопима. САД су оптужиле Северну Кореју за хакерски напад на Сони, али Пјонгјанг тврди да није одговоран.

Филм, чија божићна премијера је првобитно отказана, приказан је на празнични дан у више од 300 биоскопа у Сједињеним Државама.

За оне који не желе да иду у биоскоп да гледају „Интервју“, Сони је омогућио да филм буде доступан преко интернета – преко Гугл плеја, ЈуТјуба, Мајкрософтовог Иксбокса видеа и Сонијевих сајтова.

Многи гледаоци сматрају да филм није добар, али исто тако сматрају апсурдном идеју да он представља претњу по Северну Кореју која је раније оценила да је филм „отворено спонзорисање тероризма, али и ратни чин“.

(Танјуг, Б92, фото: Бета)