Прочитај ми чланак

ОГЊАНОВИЋИ: Мучна прича о превари и хуманости – утајили паре од Српске цркве и дијаспоре?

0

tijana-ognjanovic-nemanja-kostic_orig

Небојша и Јелена Огњановић сакрили су на два рачуна 118.414 долара, колико су Црква Светог Саве и наша дијаспора у САД прикупили за лечење њихове покојне ћерке Тијане.

У извештају Радне групе МУП-а достављеном Вишем тужилаштву у Београду, како сазнаје „Блиц“, осим ове суме, предмет истраге биће и 30.000 долара, за колико постоје сазнања да су Срби у САД дали Огњановићима „на руке“.

– У току је штрајк адвоката, али ћемо у наредним недељама дефинитивно донети одлуку о покретању истраге. Може да се каже да су Огњановићи свесно довели људе у заблуду пошто су на почетку навели да је потребно 750.000 долара за Тијанину операцију.

Колико је коштало лечење

Тијана је већи део времена у Хјустону била смештена у добротворној кући „Роналд Мекдоналд“, а на самој клиници провела је свега десетак дана. Иако су Огњановићи навели да ће лечење коштати 750.000 долара, после Тијанине смрти, у јулу 2013, изјавили су да су болници уплатили 1,11 милиона евра, што је око 1,35 милиона долара.

Немају рачун из болнице

Огњановићи немају рачун болнице у Хјустону за лечење Тијане.
Током оставинске расправе показали су само факс као доказ да је лечење плаћено.
Током те расправе Тијанина мајка Јелена је први пут пријавила и свој приватни рачун на који је пребацивала новац са наменског рачуна у Комерцијалној банци.

Захваљујући хуманим људима, сакупили су ту суму, али се нису зауставили ни када је она досегла 2,75 милиона евра.

У полицији су у новембру 2013. изјавили да осим рачуна у Комерцијалној банци немају ниједан други, а сада се испоставило да постоје још два.

Ако поднесемо пријаве, одговараће за кривично дело преваре јер су довели у заблуду људе из Србије и иностранства који су им уплаћивали новац с вером да ће бити искоришћен за трансплантацију срца девојчице.

На терет ће им се стављати и прање новца због бројних банкарских трансакција и прикривања средстава која нису придодата оставинској расправи – каже извор „Блица“ из Вишег тужилаштва, који напомиње да је рачун у Комерцијалној био једини са ког је исплаћиван новац за лечење Тијане.

У извештају се наводи да је пред Тијанин пут у Хјустон њен отац отворио рачун у Српској банци, на који је уплатио 7.400 евра, чије се порекло не зна. Јелена је уз помоћ српске држављанке отворила и рачун у САД у банци “Џ. П. Морган Чејс”.

Наши људи уплаћивали су новац на тај рачун, али и давали га Огњановићима „на руке“ да би Јелена после Тијанине смрти новац са америчког рачуна пребацила на Небојшин рачун у Српској банци.

Полиција ће испитати Дачића и принцезу Катарину

Тужилаштво ће дати налог полицији и за саслушање још пет особа у својству грађана. Како “Блиц” сазнаје, реч је о Ивици Дачићу, принцези Катарини Карађорђевић, Слободану Недељковићу и Предрагу Ђивановићу из МУП-а, као и лекару из САД Рајку Радованчевићу.

Дачић је као тадашњи министар полиције организовао акцију у којој су по хиљаду динара дали сви запослени у МУП-у.

Ђивановић и Недељковић су надређени Огњановићу, који ради у Управе за информационе технологије МУП-а. Принцеза Катарина и доктор Радованчевић успели су да снизе трошкове лечења девојчице у Хјустону.

Карађорђевићи су организовали и Тијанин транспорт у САД и омогућили јој бесплатан смештај у близини болнице.

(Блиц, Фото: Рас фото – Немања Костић)