Прочитај ми чланак

КОЈИ СУ МИНИСТРИ на леду код Вучића

0
Фото: Тањуг

Фото: Тањуг

Ивица Дачић поручио да ће бити реконструкције зато што тако „Вучић воли“, а Зорана Михајловић му узвратила да до реконструкције владе не долази зато што Александар Вучић то воли или не воли, већ зато што се жели ефикаснија влада.

Ни два месеца није прошло од претходних спекулација да ће влада Александра Вучића бити реконструисана – тада су као одлазећи министри помињани Велимир Илић, Душан Вујовић, Срђан Вербић – а опет се говори о томе да су промене у влади извесне и понављају се иста имена. Списку се додају и нова – министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић, министар привреде Жељко Сертић, а поједини кругови спекулишу да ни Николи Селаковићу фотеља није стабилна ако не реши проблем са адвокатима.

У центру најновијег сценарија за промене у Немањиној 11 јесу Душан Вујовић и Жељко Сертић, што је Вучић јуче категорично негирао. Лист „Данас” је, наиме, у четвртак објавио сазнања из незваничних извора (која су пренели и „Блиц“ и „Курир”) да су промене у влади на видику и да ће једна од измена бити спајање министарстава финансија и привреде, јер Вучић, наводно, није задовољан учинком ниједног од њих. Министар Вујовић се одмах огласио изјавом да остаје у влади до краја мандата.

„Изгледа да постоји јако много беспослених новинара којима би можда било боље да нам буду пи-ар саветници у влади него да измишљају приче. Колико ја знам, ово је обавеза још на три године и толико мислим да останем у влади”, изјавио је Вујовић на РТС-у.

А премијер је јуче истакао да је Вујовић један од његових најближих сарадника, чијим је радом најзадовољнији. „Срамота ме је и да коментаришем колика је то неистина”, рекао је Вучић новинарима у РБ „Колубара”, преноси Танјуг, додајући: „Просто се питам ко је могао да измисли нешто тако.”

Лист „Информер” има своју теорију. Пошто је „Курир” пре неколико дана са насловнице затражио оставку министра просвете Вербића због обуставе рада у 300 школа, а „Блиц” истакао да ће премијер Вучић дати оставку кад му рејтинг падне на 26 одсто, „Информер” је прокоментарисао да је реч о тенденциозном преношењу Вучићеве изјаве из Скупштине Србије, а да они који „на насловници траже оставку Вербића заправо траже оставку Вучића, само тако не смеју да напишу”. Овај лист преноси неименовани извор, према чијим речима, „медијима, који мање или више отворено нападају владу, координира шеф Мисије ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт”.

Можда мотиве за спекулисање о реконструкцији владе треба тражити и у чињеници да то увек изазива несугласице у самој влади. Па је тако, јуче први потпредседник владе Ивица Дачић рекао да ће бити реконструкције до краја јануара, односно почетком фебруара „зато што то тако Вучић воли”, а потпредседница Зорана Михајловић га је одмах „поклопила”. Она је рекла Танјугу да до реконструкције владе не долази зато што Александар Вучић то воли или не воли, већ зато што се жели ефикаснија влада.

„Претпостављам да господин Дачић не би волео да са ове позиције на којој се сада налази дође до било какве промене”, додала је она истичући да о реконструкцији апсолутно није било речи и навела: „Али добро је да Вучић види шта му Дачић стварно мисли.”

Дачић је у „Јутарњем програму” ТВ Пинк још рекао да сигурно неће бити смењени министри о којима протеклих дана пишу медији: Вујовић, Сертић, Вербић.

„Мислим да Вучић не зна у овом тренутку ко ће бити промењен”, рекао је Дачић, који је пренео да је премијер о томе говорио на седници владе у смислу да ће он о томе размишљати крајем јануара или почетком фебруара.

О овој теми говорило се јуче и међу посланицима, па је потпредседница Нове Србије Дубравка Филиповски најавила да ће органи те странке почетком јануара дати оцену резултата рада њеног лидера Велимира Илића као министра, а да ће коначну оцену рада сваког од министара дати премијер Вучић.

Марко Ђуришић, шеф посланичке групе СДС, изјавио је да нису тачне приче да ће та партија ући у реконструисану Владу Србије, да о томе није разговарано, нити је било икаквих понуда. Ђуришић, који сматра да већина министара треба да буде замењена, верује да ће до реконструкције владе као „забаве за народ“ доћи у јануару, кад народ не буде имао новца због смањења плата и пензија. Шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић рекао је да грађани немају никакву корист од непрекидне политичке вртешке. Како је навео, премијер не може да говори о сигурности и стабилности улагања и пословања у Србији кад се министри мењају невероватном брзином, оценивши да је једини критеријум лични однос и расположење премијера.

Ни политички аналитичари нису сагласни. Невен Цветићанин из Института друштвених наука мисли да прича није без основа.

„Искуство показује, када год се дигла медијска прашина око нечега, на крају ипак уследе одређене последице. Влада ће морати да се бори са већим ’таласима’ него што су ови сада. Сигурно да они који воде ту владу размишљају који ће људи помоћи да најбоље веслају кроз све те таласе”, оцењује Цветићанин.

Бранко Радун je другачијег мишљења:  

„Могуће је да би неки министар могао поднети оставку, али то никако не би била реконструкција. Неки министри имају стварно лошу комуникацију са својом ’базом’, но да ли ће се повући са своје позиције или не, зависи од процене премијера Вучића”.  

Цветићанин указује да прича о променама у Вучићевом кабинету има две сврхе. Прва је практична и оперативна – да се евентуално промене они који нису дали максимум резултата, да се припреми терен да та прича не би дошла „с неба па у ребра”, али и да неки људи имају већ унапред информације шта ће се десити.

„Друга сврха је да се држе ’на ватри’ они који тренутно раде у влади како би били стимулисани да дају свој максимум. По томе је модерна политика слична фудбалу, не само код нас него и у свету, где постоји више играча за сваку позицију”, истиче Цветићанин.

(Политика)